Strava

  Jaká je naše filozofie, názor a postoj ke stravování jak při běhu, jiných sportech, ale i pro každého jedince žijícího na této planetě? 


       Různých typů diet, doporučovaných zásad a “správných” způsobů jak se stravovat existuje nepřeberné množství. Jak má tedy člověk poznat, které stravování je pro něj tedy vhodné? Popravdě vhodný návod pro člověka jak přesně jíst neexistuje, nenajdete ho napsaný na internetu. Je to z důvodu, že pro každé tělo a každý organismus jsou vhodné trochu jiné potraviny, jiná skladba jídelníčku, jiné porce jídel. Nejdůležitější je tedy začít naslouchat svému tělu, poznávat co vám dělá dobře, z čeho máte energii, po čem nejste unavení a po čem nejrychleji regenerujete. Můžete být vegan, vegetarián, masožravec či můžete vyznávat cokoliv jiného, ale vždy musíte naslouchat svému tělu. Ano, všechny potřebné látky můžeme získat z rostlinné stravy a velice z této stravy preferovat, ale také to nemusí být nejlepší způsob stravování úplně pro všechny, pro někoho může být trochu masa v jídelníčku nezbytná pro maximální výkony a zdraví, ale někomu Veganství může 100% vyhovovat, pokud má jídelníček dostatečně "vyladěn" a dává si pozor na mnoho aspektů při tomto stravování. Avšak všem lidem, kteří konzumují maso víckrát denně, bychom doporučili zkusit omezit tento produkt, jíst více rostlinné stravy a pozorovat jak na to tělo reaguje.


       Jsme to, co jíme. To se neříká nadarmo. Strava, kterou přijímáme, ovlivňuje velmi značným způsobem náš fyzický i psychický stav a výkon, zdraví, imunitu, náladu, pocit štěstí, regeneraci, a znovu náš výkon a téměř vše v našem životě. Strava je prostě jedna z nejdůležitějších věcí, která má vliv na veškeré pochody ve vašem těle a kterou můžete zcela ovlivnit ve vašem životě. Tak proč o ni tak většina lidí neuvažuje jako o jiných podobných věcech. Většina lidí si přeci vezme deštník, když venku prší, aby nezmokli a necítili se nepříjemně. Proč tedy berete do úst něco, co vašemu tělu nedělá dobře, neprospívá zdraví a pokud ne okamžitě tak v budoucnu vám to uškodí… Jasně u jídla je to z důvodu chuti a momentálního uspokojení, ale i jídla, která jsou pro tělo zdravá, mohou být velice chutná. Pak je to otázka lenosti, neinformovanosti a je potřeba snahy každého z vás si zajistit takové jídlo v průběhu dne. Zkuste to!


       Samozřejmě existují obecné zásady, kterých bychom se měli držet, a je  mnoho potravin, které by měli vyřadit všichni lidé. Tyto zásady se Vám zde budeme snažit objasnit a dále v receptech budeme přidávat mnoho dobrých, výživných, rozmanitých vyvážených receptů, které podpoří Váš výkon, regeneraci a zdraví. Jen každý si musí najít právě jídla vhodné pro něj, které mu nejen chutnají, ale jsou i v souladu s jeho organismem. Dále je samozřejmě nutno vzít v potaz vaše cíle, sport, který provozujete či nemoci, které chcete vyléčit. Pokud chcete zhubnout nejrychlejší cestou je samozřejmě mít správný jídelníček a dodržovat ho, ale k tomu určitě taktéž začít dělat nějakou aerobní aktivitu - pomalý běh nebo jogging, jízda na kole apod. Pokud chcete přibrat svalovou hmotu, budete muset kromě správného jídelníčku nějakým způsobem i posilovat - buď budete chodit do posilovny, nebo můžete cvičit doma s činky nebo s vlastní vahou. Při ostatních sportech je pak většinou primární stravou co nejvíce urychlit regeneraci, podpořit výkon, zdraví a vůbec harmonii těla.



Obecné zásady zdravého stravování podle Toma a Terky!


   Jezte jídlo – tedy opravdové jídlo, ne průmyslově zpracované konglomeráty a polotovary plné chemie a jim podobných ingrediencí, jež jsou našemu organismu „od přírody“ na hony vzdálené jako jsou rafinované cukry, ztužené tuky, rafinovanou bílou mouku a celá řada dalších moderních „pochutin z rafinérií…“ Prostě nečerpejte své pohonné hmoty na stejném místě jako auta!   


   Jezte živé jídlo – jídlo, které se přirozeně (a tedy rychle) kazí, neboť jen takovéto potraviny obsahují přirozené plísně a baktérie, jež napomáhají vyvažovat vnitřní prostředí v našem organismu. Našemu vnitřnímu prostředí v organismu jsou naprosto cizí všechny ty chemické emulgátory, stabilizátory, aromatizaci, konzervanty  a další chemikálie.


   Jezte jednoduché jídlo – které obsahuje ne více než 5 složek – většinou platí, že čím více ingrediencí balené potraviny obsahují, tím více byly průmyslově zpracovány.


   Jezte rostlinné jídlo – o tom, že rostlinné potraviny našemu tělu prospívají (na rozdíl od dnešní nadměrné spotřeby masa), není pochyb, obzvláště pak tzv. zelené zeleniny a hlavně luštěniny. A navíc jsou i méně „nasyceny energií“, kterou má současný člověk přehršle, tzv. v nadbytku a která vede pak k celé řadě civilizačních tělesných a duševních nemocí. Nicméně nikomu neříkám, že má absolutně vynechat veškeré maso. Taktéž správná příprava jídla, především zmíněných luštěnin je velice důležitá, aby pro tělo byla prospěšná.


    Jezte domácí jídlo – pokud se stravujete po levných restauracích a závodních vývařovnách, vězte, že za kvalitu se platí - to jenom my, Češi, nechceme utrácet za kvalitu na úkor kvantity – tedy plaťte víc a jezte míň.  Nelze uvařit za málo peněz hodně muziky! V tom případě jsou nejlepší bioprodukty z ověřených biofarem, případně úplně ideální pak z vlastní zahrádky či dvora, vlastnoručně uvařené a „vlastnoústně zkonzumované“ (s dobrými lidmi, jež dotvoří tu pověstnou třešničku na dortu). Samozřejmě vždy neplatí dražší -> lepší.


   Jezte střídmě – v dnešní době platí více než kdy jindy aneb kdo pomalu jede, dále dojede. Podstatu lahůdky tvoří první sousto, ne poslední. Kdo jí méně, více vše vychutná. Vždy se člověk cítí lépe lehce hladový než mírně přejedený! Nemyslíme tím však, že by jste měli držet jakékoliv diety či trpět hlady, pokud sportujete a máte výdej, měli by jste pokrýt kalorický a nutriční výdej všech důležitých vitamínů a minerálů! I pokud nesportujete, pro dlouhodobé zdraví je nutné mít dostatek a správný poměr všech důležitých živin a minerálů.


   Jezte pestře – zkuste si někdy sepsat za týden, jak fádní a omezený je Váš výběr potravin.


   Jezte pravidelně – pouze pravidelnost, tedy i určitý řád a pořádek, a to nejen v jídle, přináší našemu tělu pocit harmonie. Samozřejmě by se zde dalo diskutovat i o prospěšnosti půstů, hladovění a čištění těla, to samozřejmě, ale to je na úplně jiný samostatný článek. V životě byste měli mít pořádek a i půsty mohou být součástí pravidelnosti.


   Jezte pomalu – jen tak máte požitek a zážitek z jídla (gurmáni Francouzi či Italové by mohli vyprávět) a jen tak se i dostaví dříve pocit sytosti a tedy sníme méně a cítíme se lépe. Zbytečná je pak otázka: Najedl jsem se k prasknutí? Ale na místě je pak věta: Utišil jsem hlad, dal jsem tělu potřebné živiny a pochutnal jsem si!


   Jezte v dobrém rozmaru, s dobrými přáteli a u jídelního stolu. Snažte se jíst v klidu (bez stresu) a hlavně s dobrou náladou.


   Jezte bez extrémů - v případě, že občas porušíte zásady zdravé životosprávy, tak se nic zásadního nestane, pokud je organismus dostatečně zdravý takovýto exces vykompenzovat. Pokud však je „posvícení“ častěji či je organismus nemocný, následky se dostaví dříve či později v podobě nemoci. Dobré je tedy po takovýchto hodech nastolit na několik dní přísnější režim a utáhnout si opasek.


   Jezte a dopřejte si, neboť požitek z jídla je jedním z důvodů, proč jíme (nejen kvůli hladu). Takže všeho s mírou…včetně střídmosti!


   Odkaz na jeden náš oblíbený odborný článek, ve kterém je určitě něco zajímavého a pravdivého k zamyšlení, avšak vždy je na to třeba nahlížet i z druhého pohledu například tohoto článku a ze všeho se snažit vzít a aplikovat pro vaše tělo to správné! :)

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---