Výroba kokosového či jiného rostlinného mléka
Kokosové či jiné rostlinné mléko jsou většinou vynikající zdroje mnoho minerálů, neobsahují laktózu a je vážně snadné vyrobit si je doma. Hodí se pro přípravu mnoho raw dezertíků nebo dortů, používájí se v indické kuchyni, ale můžete ho používat víceméně všude jako náhradu za mléko kravské či jiné živočišné.
Další tipy rostlinných mlék jsou například mandlové, makové (obzvlášt bohaté na vápník), rýžové, ovesné atd... K výrobě nám postačí pouze právě ingredience, ze které budeme chtít mléko dělat a většinou trochu vody. Strouhaný kokos můžete koupit kdekoliv, pokud objednáváte taktéž na Puritas, není nic snažšího než si ho přihodit do košíku při další objednávce.
Postup
Vždy je princip podobný. Kokos, mák, mandle či jiné ingredience namočíte na nějakou dobu do teplé vody kolem 40° a pak mixujete.
Právě kokosové mléko můžete vyrobit asi za 2 minuty. Strouhaný kokos asi není nutné předem namáčet, stačí dát do mixéru např. 50g kokosu a 500ml teplé vody, mixovat minutku-dvě a máte hotovo. Samozřejmě ještě musíte rozmixovaný kokos s vodou přecedit a pořádně ze strouhaného kokosu vymačkat co nejvíce tekutiny.
Dělám to přes malé sítko, můžete přes plátýnko nebo něco podobného. Rostlinné mléko pak můžete skladovat pár dní v lednici, maximálně tak týden.
Pokud děláte mléko z máku, raději bych ho namočil pár hodin předem. U mandlí či jiných ořechů je nejlepší namočit již den předem přes noc, ať jsou pořádně nacuclé 
Odpad neboli hmota, která zbyde po přecezení se dá většinou ještě použít v nějakém receptu - opět na nějaký dezert, domácí sušenky apod. A mléko můžete používat jako klasické mléko, udělat si z něj kakao, přidávat do pokrmů, omáček atd.
+ Video s pár tipy, jak si vyrobit další domácí zdravé mléka.