Vločková buchta s mákem
Po delší době jsem si připravil recept, který nebude veganský, obsahuje totiž vejce a jogurt. Vegani to mohou zkusit něčím nehradit - jogurt třeba jogurtem kokosovým nebo sójovým (ten nedoporučuji), no ale s vejci to bude v tomto receptu těžší
Recept je poměrně snadný. Upečeme si hezkou buchtu z ingrediencí, které má běžně každý doma. Výsledná buchta má slušné množství bílkovin z vajec, zdravé tuky z máku a komplexní sacharidy z vloček. Takže sama o sobě je nutričně plnohodnotné jídlo. Rád si na ní natřu domácí ovocnou marmeládu ze švestek a datlí.
Postup
Nejdříve si dáme vločky do mixéru a rozmixujeme je na jemno.
Vedle do mísy dáme vejce, rozmícháme, přidáme jogurt, mícháme, pak přidáme med, citrónovou šťávu a kůru - a opět pořádně zamícháme. Dále přidáme namixované vločky, mák, pečící prášek, špetku soli, zamícháme a přelijeme do zapékací formy.
Pečeme 30-40 minut na 180°, tak aby byla horní část pěkně do zlata, okraje až do hnědé barvy. Můžeme dát na svačinku nebo to klidně podávat jako přílohu - třeba místo chleba