Vegan zdravý domácí sýr
Tenhle recept zbožňuju. Je jednoduchý a vytvoříte si lahodný roztírací sýr z pár surovin za pár minut. Totálně zdravý "sýr" a hlavně bych se toho užral. Na svačinu nejraději roztírám na pohankové chlebíčky nebo přidávám do salátů apod.
S ingrediencemi si můžete hrát. Základ sýru jsou namočené kešu. Potom díky agaru dosáhnete správné konzistence, většího objemu a je velmi zdravý. Lahůdkové droždí a granulovaná cibule udělá ještě sýrovější konzistenci a suprovou chuť. S bylinky si pak můžete hrát libovolně a sýr pokaždé udělat úplně jinak. Paprikový, česnekový, pepřový, kmínový, kari, kurkumový atd...
Postup
Kešu necháme přes noc namočené, pěkně nabobtnají a změknou. V případě, že jste zapomněli, namočte kešu alespoň na 2-3 hodiny do vlažné vody. Druhý den vodu slijeme a kešu rozmixujeme společně s granulovanou cibulí, lahůdkovým droždím, solí a citrónovou šťávou. Směs rozmixujeme na hladkou hmotu a necháme buď v mixéru nebo v nádobě, ve které mixujeme ručním mixérem.
Nachystáme si formičky tvarů, jaký budeme chtít výsledný sýr. Pokud chcete nějakými bylinkami ochutit sýr, nasypte si bylinky na dno forem. Přivedeme 200ml k varu, až se bude voda vařit tak přidáme lžičku agaru. Dejte max. jednu lžičku, cca 2-3g, aby se výsledný sýr dal roztírat a nebyl moc tuhý. 2 minuty agar povaříme, odstavíme z plotny a vodu s agarem ihned nalijeme do mixéru či nádoby, kde máme rozmixovanou hmotu. Směs znovu mixujeme do hladké konzistence, vše se pěkně spojí.
Rozmixovanou směs ihned nalijeme do formiček, promícháme s bylinky, uhladíme povrch a dáme do lednice na 2-3 hodiny ztuhnout. Vzniklý sýr z ingrediencí má cca 400g a cenově vyjde na 70 kč. V lednici vydrží 5-7 dní. Mazat už můžete na vše, co vás napadne, přidávat do salátů apod. Zdravá lahoda.