Tiramisu zdravééé
Většinou jednou ročně jezdíme s Terkou, Kubou a taťkou lyžovat do Alp na místo zvané Schnalstal senales. Pobýváme v ubytování v jednom pěkném hotelu s polopenzí a vaří fakt výborně. Ne vše je zdravé, ale na výběr je toho vždycky dost a i s Terkou si tam vždycky vybereme něco dobrého a zdravého. A právě tam je to místo, kde si jednou ročně dopřeju pravé, vynikající Tiramisu. Mají ho tam fakt brutálně dobrý, vždycky se mi o něm pak pár dní zdají sny
Ale taky vím, že se všechno nezdravě udělané dá udělat i zdravě a často je to stejně chutné, někdy i lepší. Tak jsem si zkusil udělat něco jako Tiramisu ve zdravé podobně. A musím uznat, že se to dost vyrovnává tomu pravému. Poprvé jsem si udělal zdravé Tiramisu z ingrediencí napsaných vlevo, myslel jsem, že to budu mít tak na 4-5 dní na svačiny. "Sežral" jsem to všechno na posezení, nemohl jsem se zastavit
Recept je poměrně jednoduchý, nezabere to moc času, ani nějak moc ingrediencí nepotřebujete. Dá se to opět udělat na spousty způsobů, já zatím zkusil verzi s kešu, mandlemi, s datlemi ale i bez apod., všechny dobré.
Recept na jednu z nich ->
Postup
Prvně si nejlépe přes noc nebo alespoň na pár hodin namočím ořechy - v tomto případě kešu. Dělal jsem i z mandlí a výsledek byl taky vynikající. Namočené ořechy scedíme, dáme do mixéru společně s tuhou částí z kokosového mléka, kokosovým olejem a sladidlem. Vše dohromady pomixujeme.
Uvaříme si šálek kvalitní instantní kávy a postupně do ní namočíme jáhlové piškoty nebo jinou věc, kterou budeme do pater skládat na střídačku s krémem. Dělal jsem to například i s pohankových nebo rýžových chlebíčků, taky dobrý, ale jáhlové piškoty jsou nejlepší.
Vezmeme si nějakou formu a vyložíme ji pečícím papírem, ještě můžeme pečící papír lehce potřít kokosovým olejem. Na dno vyskládáme pár namočených piškotů v kávě či chlebíčky. Zalejeme 1/3 krému, který jsme si rozmixovali. Dáme 2. vrstvu piškotů, pak vrstvu krému, 3. vrstvu piškotů a nakonec poslední vrstvu krému. Dáme ztuhnout na pár hodin do ledničky. Po vyndání z lednice přes malé sítko posypeme smíchanou instantní kávou a kakaovým práškem. V lednici pak můžeme skladovat tak 5 dní.
Na fotkách je trochu jiná verze než popisuji, ale recept jsem napsal na nejjednodušší a možná i nejchutnější verzi. V jiné verzi (na fotce) jsem vzal například pohankové vločky, které jsem pár minut povařil v kávě a pak rozmixoval s datlemi, sladidlem, trochou kokosového oleje a kakaovým práškem. Tuto vrstvu jsem střídal s vrstvou rozmixovaných mandlí s kokosovým olejem, kokosovým mlékem a opět pár datlemi (namočené předem). Mezi to jsem dal ještě nalámané pohankové chlebíčky. Výsledky taky výborný...
Dobrouuuu chuť!