Recepty
Tempeho-houbová směs s jáhly

Ingredience na 1 porci:

  • 1/2 úzeného nebo přírodního tempehu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • Zelenina dle možností co máte po ruce - cibule, houby, cuketa, paprika, mrkev...
  • koření: kmín, provensálské, himalájská sůl, pepř, další bylinky… 
  • Ideálně mohu dochutit ještě trochou Tamari sójové omáčky nebo umeo octa.

Tempeho-houbová směs s jáhly



Tohle je jídlo, které si dělám, když není čas moc vyvařovat a stačí mít jen tempeh, zbytek se dá nahradit nebo vzít prostě co je po ruce. Je nutričně vyvážené a zdravé, obsahuje jak komplexní bílkoviny, tak sacharidy. Jako přílohu jsem zde uvedl jáhly, které jsou výborné jako příloha, v dnešní době se na ně dosti zapomíná, ale dříve to byla klasická příloha. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a obsahují spoustu důležitých minerálů. Pokud jáhly nemáte můžete zvolit jako přílohu rýži, pohanku atd...

Postup

Směs dělám jednoduše na pánvi na troše kokosového či jiného kvalitního oleje, olej rozpálím, přidám 1 nakrájenou cibulku najemno, dál nakrájené houby z lesa a nebo kupovanou hlívu / žampiony, když nejsou dejte víc zeleninky, přidám trochu kmínu, když to dělám s houby, dále přidám nějakou zeleninku nakrájenou najemno - dle chuti - cuketa, paprika, mrkev, pórek atd..., a přidám trochu provensálského koření, špetku soli, trochu pepře a prohazuji na pánvi.

Nechám osmahnout tak 10 minut, aby houby a zeleninka změkly. Mezitím si nakrájím 1/2 uzeného tempehu na kostičky, může být i natural ale nebude to mít pak tak luxusní chuť. Po přidání ještě tempeh prohřeju a osmahnu tak 2 minutky a podle chuti přisolím a můžu podávat k příloze. Rychlé, jednoduché, chutné, poměrně levné, zdravé a vyvážené hlavní jídlo. Dá se přidávat cokoliv, chuť uzeného tempehu, trochu bylinek a koření udělá vždy svoje. Občas přidávám i nakrájenou chilli, ale to já přidávám skoro do všeho.

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---