Tempeh/tofu Fajitas těstoviny
Nelekněte se dlouhého sloupce ingrediencí, pokrm je snadný a není potřeba nic moc speciálního. Postačí vám klasické koření, které má doma snad každý. Uzené tofu seženete dnes již téměř kdekoliv, uzený tempeh se prodává již méně často, ale v každém obchůdku se zdravou výživou ho určitě seženete. Lahůdkové droždí taktéž hledejte v obchůdku se zdravou výživou (po nasypání do těstovin funguje jako sýr, vytvoří podobnou konzistenci, ale je velmi zdravé).
Pokrm je vážně lahodný, miluju chuť osmažené cibulky a papriky na ghí másle či jiném tuku. Když k tomu přidáme uzený tempeh, koření a česnek vznikne nám parádní chuť podobná mexickému fajitas.
Pokud si jídla dáte trochu, určitě patří mezi lehčí jídla (pokud vám nedělá problémy trochu vařeného česneku). Nicméně pokud si dáte větší porci, je pokrm dobrý i po těžkém tréninku, kdy vám poskytne dostatek sacharidů z těstovin, bílkoviny z tempehu či tofu a nějaké vitamíny a minerály pokrm taktéž obsahuje. Lahůdkové droždí velmi obohatí pokrm vitamíny skupiny B.
Postup
Na rozehřátý tuk přidáme nakrájené stroužky česneku, po minutce přidáme nakrájenou papriku a cibuli. Promícháme a přidáme nakrájený uzený tempeh či tofu. 3-4 minutky smažíme, mícháme a pak přidáme všechno koření (lahůdkové droždí ne). Promícháme a přidáme těstoviny.
Následně vše zalijeme cca 700ml kokosovým či jiným rostlinným mlékem. Necháme vařit dle druhu těstovin, já nechal rýžové kolem 10 minut. Nejraději mám těstoviny na "skus", rozvařené mi tolik nechutnají.
Nakonec sundáme z plotny, posypeme lahůdkovým droždím, zamícháme a můžeme podávat. Také můžete posypat čerstvými bylinkami.