Švestko-maková RAW kaše
Chuť, která vzejde z kombinace švestek a máku mi připomíná moravské koláče zdobené mákem či povidly, které jsem jako malý měl rád. No a tak si v dnešní době rád občas udělám tuto zdravou RAW kaši na svačinku nebo snídani a zavzpomínám na mládí. V zimě můžete čerstvé švestky nahradit sušenými nebo mraženými.
Tato lahodná chuť se dá vykouzlit ze zdravých potravin, které jsou navíc bohaté na vitamíny a minerály. Když si seženete chutné, dobré české švestky a k tomu si pomelete čerstvě mák, tělo a chuťové buňky budou skákat radostí.
Mák je asi jedna z úplně nejbohatších potravin na vápník. Již 100g máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku. No tak proč ho občas nezařadit do jídelníčku...
Postup
Kaši si samozřejmě můžete udělat libovolným postupem, libovolně míchat ingredience a zkoušet nové chutě.
Já si dělám kaši následujícím způsobem. Pokud si dělám kaši na snídani a chci slušnou porci tak si vezmu dva menší banány, které pomixuju s pár kapkami vody. Výslednou hmotu jako první dám do misky. Potom si zvláště umixuji švestky, ke kterým můžete přidat trochu sladidla nebo 1-2 namočené datle, aby byli sladší. Naleji na druhou stranu misky, jak vidíte na obrázku. (Použiji tak 6-8 čerstvých švestek)
Mák si pomelu, smíchám ho se lžičkou citronové šťávy a přidám lžičku javorového sirupu nebo jiného sirupu. Případně ještě přidám pár kapek vody. Směs s mákem pak rozprostřu navrch a rád ještě přidávám nakrájenou čerstvou mátu, když je k mání.
No a na "oko" to vypadá krásně, stejně suprově to chutná. Nakonec to, ale stejně většinou všechno smíchám a jím kaši smíchanou ... Takže celá ta paráda předtím byla zbytečná? Nikoliv. Rád si občas připravím jídlo, která i vypadá pěkně. No, ale když není moc času, tak na vzhled nehraji.