Špagety s cuketou
Jeden poměrně rychlý a velice jednoduchý recept na lehký a energetický oběd. Pokrm si samozřejmě můžete dát i k večeři . Pokud máte na zahrádce čerstvou šalvěj jako já, tak to bude úplně nejlepší. Pokud nemáte, zkuste jí sehnat a nebo bylinku můžete zkusit nahradit za jinou.
Místo sýru používám na posypání klasicky lahůdkové droždí, které je velmi zdravé a obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, ale i bílkovin.
Postup
Omytou cuketu si nastrouhejte na středně silné nudličky. Nudličky z cukety si dejte do cedníku, jemně je posolte (jedna špetka), promíchejte a nechte vykapat (voda z cukety bude pomalu odkapávat). Mezitím si postavte na plamen větší hrnec s vodou, ve které budete vařit těstoviny. Vodu osolte poměrně dost, aby byli hotové těstoviny slané podle vaší chuti. Těstoviny ve vodě uvaříme. Raději mám těstoviny na "skus" než rozvařené.
Bokem si zatím na pánvi rozpustíme 3-4 velké lžíce kvalitního oleje. Já zde používám ghee máslo, které udělá výbornou chuť a je ideální na smažení. Nicméně kvalitní olivový olej, zde bude taktéž výborný, ale pozor ať ho nepřepálíte. Na rozžhavený tuk přidáme lístky šalvěje a pomalu je smažíme, dokud nebudou křupavé jako chipsy (cca 5minut na střední plamen). Ucítíte krásné aroma šalvěje. Lístky poté opatrně vyndejte z pánve a zůstane vám "šalvějový olej".
Do velké mísy dejte šalvějový olej, přidejte okapané nudličky cukety, uvařené a okapané těstoviny na "skus", propasírovaný stroužek česneku, lahůdkové droždí a vše dobře promíchejte. Můžete hned servírovat a podávat navrch s lístky šalvěje, které máte osmažené do křupava!
Kdyby chuť nebyla ještě ideální, můžete přidat trošku soli či čerstvě mletý pepř.
Dobrou chuť