Recepty
Rizoto Sicilie a Houbová omáčku s tofu

Ingredience pro 3-4 osoby:

  • 240g (1 sáček) rizota Sicilie od LeGracie
  • 3 lžíce - olivový extra virgin olej
  • 5 lžic lahůdkového droždí / (parmezánu)

  • cca 300g hub dle toho co se vám podaří najít Laughing
  • 2 lžíce ghee másla
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžičky kmínu
  • tamari sójová omáčka / miso (množství dle chuti)
  • himalájská nebo mořská sůl
  • 1 cuketa
  • 2x200g tofu (či něco jiného co přidáte do omáčky  -> tempeh, luštěniny, kousky masa apod.)
  • Jarní cibulka na dozdobení

    KOUPIT INGREDIENCE

Rizoto Sicilie a Houbová omáčku s tofu

Tak jsem dnes konečně zkusil ukuchtit něco od LeGracie. Na poprvé jsem zkusil jejich Rizoto Sicilie. Výsledek? Mile překvapen! Innocent

Toto rizoto obsahuje 70% kulatozrnné rýže, směs sušené zeleniny (mrkev, pastiňák, petržel, kapusta), rýžové vločky, sušená rajčata, sušené olivy a sušenou bazalku. Nic víc, žádné konzervanty, glutaman, sůl, ochucovadla, nic. Rizoto jsem dnes použil pouze jako přílohu, ale skvěle poslouží i jako celé komplexní jídlo, pokud do něj přidáte ještě nějakou bílkovinu - např. nakrájený tempeh, tofu, luštěniny či maso - mořské plody, rybu nebo kousky "bílého" masa.

LeGracie nabízí prakticky balené a připravené jídla, jako jsou právě rizota, polévky, ranní kaše, musli, tyčinky apod. Složení je bez konzervantů, sladidel, ochucovadel, no prostě v našem stylu.Cool Všechno je velmi snadné a rychlé připravit, něco stačí zalít pouze vodou, rizoto musíte však samozřejmě povařit. Vypadá to, že budu mít nové oblíbené potraviny na cesty nebo když nebudu mít čas připravovat si pracnější jídla.

Teď už k receptu, co jsem dnes vymyslel. K rizotu jsem si udělal zdravou omáčku z bedlí, které taťka zrovna nasbíral když šel na houby, díky tati Laughing

Barva omáčky je tedy možná "odpuzující", jelikož bedle po osmažení zčernají, ale chuťově super! Určitě můžete použít i jiné houby, pak by bylo fajn pohrát si s kořením, ke každému druhu hub se hodí trochu jiné koření.

Postup

Bedle s cibulkou jsem osmažil na troše ghee másla na pánvi, přidal kmín a trochu soli. Přidal jsem ještě nakrájené stroužky česneku. Podlil jsem vše vodou a nechal dusit 15 minut. Poté jsem vše přehodil do mixéru, přidal ještě trochu tamari sojové omáčky, soli a rozmixoval do krémové omáčky. Případně dle potřeby do mixéru přidáte trochu horké vody, pokud chcete omáčku řidší. 

Mezi tím jsem si udělal rizoto od LeGracie jako přílohu. V hrnci jsem rozpálil trošku olivového oleje, na kterém jsem opražil chilli papričku - mám prostě rád pálivé a chilli "peru" všude Laughing.(volitelně)

Papričku jsem po minutce vyndal a do kastrůlku jsem nasypal 240g (celý pytlík, cca porce pro 3 osoby, jako příloha i pro 4 osoby) rizota do kastrůlku. Rizoto jsem opražil na oliváči, poté jsem ho zalil 500ml vroucí vody a za občasného míchání vařil 10 min na mírném plameni. Po 10 minutách jsem přidal ještě 200ml vroucí vody, míchal jsem a vařil dalších 10 minut, stále na mírný plamen, pod pokličkou.

Po 20 minutách máte rizoto hotové, akorát stačí dochutit. Trochu soli, zakápnout oliváčem a já jsem to doladil ještě lahůdkovým droždím -> kdo má rád a jí, tak může použít parmezán. Kdo se jako já vyhýbá mléčným produktům, lahůdkové droždí bude skvělé a zdravá alternativa. Chuťově výborné rizoto na světě! Cool

No a k rizotu jsem si dal dietní rozmixovanou omáčku, do které jsem přidal ještě půl nakrájeného bílého tofu a trochu nakrájené cukety, oboje podušené na páře - můžete případně osmahnout i na pánvi, nebo do omáčky připravit cokoliv jiného.



Příště zkusím rizoto jako celé hlavní jídlo, do kterého přidám nakrájené osmahnuté kousky uzeného tempehu, cibulky a další čerstvé zeleninky, už se těším! No a nebo s krevetami, pokud se mi podaří nějaké čerstvé nachytat Laughing


Terka zatím v práci vyzkoušela od LeGracie - KusKus jablečný "Štrůdl", který pouze zalijete a jídlo máte hotové. Dá se ještě doladit medem nebo jiným přírodním sladidlem. Prej supr, prostě jako jablečný štrůdl, kdo by ho neměl rád Innocent?


                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---