RAW proteinové konopné sušenky
Další verze super zdravých tyčinek či sušenek, které si můžete doma vyrobit. Je na ně potřeba více ingrediencí, ale pokud něco vynecháte, určitě to bez toho taky půjde. Základ jsou samozřejmě datle, které sušenky osladí a vytvoří pojivou hmotu. Aby sušenky obsahovali více bílkovin, je vhodné přidat protein, ale i bez něj budou sušenky velmi dobré a bohaté na všechny minerály a vitamíny.
Pokud zrovna nemáte mák, chia semínka, vanilku, tak se nic neděje, prostě to vynechejte. Stejně tak pokud máte nějaká jiná semínka, která chcete přidat, klidně to zkuste, nic tím nepokazíte.
Opět trošku teorie, jak široké spektrum vitamínů a minerálů sušenky obsahují a na co jsou dobré. Obsahují mnoho esenciálních mastných kyselin omega 3 a 6, vitamínů B, B1, B2, B3, A, C, E, F, no prostě skoro celou abecedu
Dále minerály jako draslík, hořčík, vápník, fosfor a další. Podporují zažívání, imunitu, činnost mozku, hormonální rovnováhu. Působí proti angině, únavě, kožním problémům, vypadávání vlasů, zánětům, chudokrevnosti, vysokému krevnímu tlaku a tak dále.
Jak na ně?
Postup
Jednoduché jako facka. Datle si namočíme předem alespoň na hodinku do teplejší vody (kolem 40°). V robotu či vysoké nádobě pomocí ručního mixéru si rozmixujeme suché ingredience - všechny semínka, mák, protein, kokos, kakaový prášek a pokud máte, přidejte i vanilku.
Následně přidáme datle s troškou vody, ve které jste je máčely a rozpuštěný kokosový olej. Mixujeme do husté a tuhé hmoty. Vodu z datlí přilévejte postupně, ze začátku raději méně, přilít můžete vždycky. Příliš lepkavá hmota není ideál, ale zase je nutné, aby se hmota spojila.
Když to s vodou přežene tak musíte něčím následně trochu dohustit, třeba přidat více proteinu. Hmotu poté rozprostřete na nějaký tác či plech, ideálně na pečící papír. Hmotu si můžete ještě dozdobit celými semínky a naznačit nožem, jak velké díly budete chtít.
Na hodinku dáme do lednice, pak můžeme naporcovat na sušenky a zabalit si je po jedné do alobalu či papíru. Skladujeme v lednici, kde vydrží asi týden. Můžeme dát i do mrazáku kde vydrží o mnoho déle, ale už nebudou tak čerstvé.