Raw čoko dezertík nebo svačinka
Na svačinu si kromě ovoce vyrábím své domácí sušenky. Avšak občas sušenky zaměním RAW dortíkem nebo nějakým dezertem. Taktéž když přijde návštěva a chcete je překvapit zdravím, ale chutným dezertem po jídle nebo ke kávě, můžete zvolit tento RAW čokoládový dezert. Na výrobu není potřeba zas tak moc ingrediencí a chutná vážně dobře, sladce, ale zdravě. Sám miluju chuť čokolády a sladkého, ale zároveň mě baví jíst prostě zdravě a vše dělat z kvalitních surovin a superpotravin.
V tomto receptu klasicky využívám datlí, nepraženého kakaa, natural ořechů atd. Tím se stává bohatý na fosfor, vápník, hořčík a další minerály a vitamíny. Samozřejmě je bezlepkový, bez laktózový, prostě RAW vegan. Tak se mrkneme jak na tento recept a co budeme potřebovat na cca jeden střední nebo menší plech, či tak 12-16 kousků dezertu. VIDEO k receptu dole na stránce.
Postup
Sušené datle si namočíme cca 30-40 minut předem do teplé vody (max do 40°) a necháme je jen lehce nasáknout vodou. Poté vodu slejeme a datle osušíme. Datle, mandle a vlašské či jiné ořechy nebo semínka + 3 lžičky kakaového prášku smícháme a dáme do mixéru nebo robotu a rozmixujeme. Tím vytvoříme spodní hmotu pro dezert, rozprostřeme ji na plech a zahladíme.
2 banány, máslo či kokosový olej, sladidlo, zbylé 3 lžičky kakaa opět smícháme a dáme do mixéru, rozmixujeme a výslednou hmotu rozprostřeme na připravenou spodní hmotu. Na 30-40 minut dáme do mrazáku nebo na 2-3 hodiny do ledničky, pak vyndáme a dezert si rozkrájíme na čtverečky nebo jiné tvary. Podávat ideálně vychlazené, uchovávat lze pár dní v lednici, nebo delší dobu v mrazáku, pak vždy necháte trochu povolit před konzumací. V jednoduchosti je krása, na tomto receptu není nic složité, stačí mít pár ingrediencí a mixér.