Recepty
Palak Bhaji - Indický špenát

Ingredience na 2-3 velké porce:

  • 400g mraženého nebo čerstvého špenátu
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce olivového oleje / nebo ghee
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 2 velké rajčata
  • 2 lžičky Garam masala
  • 2 lžičky drcený koriandr
  • 1 lžička římský kmín 
  • 1/2 lžičky kurkuma
  • sůl a chilli dle chuti
  • 2 lžíce kokosového krému
    KOUPIT INGREDIENCE

Palak Bhaji - Indický špenát

V každé národní kuchyni mám mnoho oblíbených jídel. Přes všechny suprové vynikající RAW pokrmy, přes mexickou, thajskou, vietnamskou, italskou a další výborné kuchyně, kde mám spousty oblíbených jídel - indická kuchyně u mě prostě vítězí. Z indických pokrmů mi chutná téměř vše a miluji to. A taky miluji pálivé Kiss Ale samozřejmě se to musí umět udělat, v některých indických restauracích v ČR si dost "počeštili" recepty. Občas tam zajdeme, ale indickou si vařím i několikrát týdně doma.

Na zahradě teď pěstuji špenát, který mi vyrostl ze semínek, které jsem si dovezl až z Keni. Musím říct, že se chytl suprově a mám hojnou úrodu velkých špenátových listů. A indický způsob jak si udělat špenát, mám asi nejradši. Je to velmi jednoduché, zdravé a potřebujete kromě špenátu, rajče a cibuli, pouze klasické inidcké koření, trochu kokosového mléka či krému a to je víceméně vše.

Do tohoto špenátu si pak můžete připravit tofu, tempeh, cizrnu či jiné luštěniny a kdo jí maso, tak se tam hodí víceméně jakékoliv. Jako přílohu volím buď indickou rýži (brzy dám recept) nebo se hodí samozřejmě placky, chapati nebo chléb nán.

Zelenina připravenaSpařený rozmixovaný špenátCibulové a rajčatové pyré podušeno se zázvorem a česnekem a nyní přidáme koření a špenátA vše promíchámeVýsledek. Dozdobíme kokosovým krémem navíc.Do špenátu se hodí skoro vše. Takto jsem si ho například udělal s uzeným tempehem.

Postup

Pokud máme špenát mražený, necháme ideálně přes noc předem rozmrznout. Nebo pokud máte hojně špenátu ze zahrádky jako já - tak natrhejte čerstvý. V hrnci s troškou vody vaříme špenát cca 5 minut, potom ho pomocí tyčového mixéru rozmixujeme i s vodou do hladka (v případě mraženého). Pokud máte čerstvý, tak já ho dělám 6-7 minut na páře a pak ho rozmixuji.

Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme 2 rozmixované cibule - tzn. cibulový krém. Přikryjeme poklicí a na mírném plameni dusíme cca 2 minuty, občas zamícháme. Přidáme strouhaný zázvor a česnek - nebo rozmixovaný dohromady na pastu. Dusíme spolu další 3-4 minuty, občas zamícháme.

Přidáme 2 rajčata bez slupky krájené na malé kostky nebo rozmixované v pyré. Dusíme dalších 10 minut. Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme a následně přidáme všechno koření. Kurkuma, římský kmín, garam masala, mletý koriandr, dosolíme a dle chuti přidáme chilli. Spolu dusíme 3 minuty, na konci přidáme kokosový krém.

Můžeme podávat lahodný, zdravý špenát. Co k němu a do něj jsem již napsal o kousek výš Cool

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---