Ovocný nákyp
V tomto receptu můžete nahradit kuskus třeba jáhly či quinoou. Kuskus má však výhodu nejrychlejší přípravy. Jelikož jsem neměl posledně na přípravu moc času, připravil jsem ho právě z kukuřičného kuskusu. Kuskus existuje i špaldový, pohankový, celozrnný a dalších mnoho zdravějších druhů, než klasický pšeničný.
Pro přípravu z jáhel nebo quinoi zalijte 200ml spařené quinoi či jáhel 400ml kokosového mléka (dobré je i ovesného či mandlového mléko) spolu s kořením a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a nechte pod pokličkou "dojít" cca 15-20 minut. Zbytek postupu už se pak nijak nemění od přípravy kuskusového nákypu. (viz níže)
Pro nákyp se hodí mnoho druhů ovoce, například: meruňky, broskve, nektarinky, švestky, jablka, hrušky atd... Já jsem si naposledy připravil nákyp z broskví a byl výtečný.
Postup
Nejprve si dáme nahřát troubu na cca 150°.
V hrnku či menší misce si ohřejeme rostlinné mléko dohromady s trochou vanilky, špetkou soli, trochou skořice a dvěma kousky hřebíčku. Do střední mísy nasypte 250ml kuskusu a zalijte ho horkým mlékem s kořením, akorát hřebíček před zalitím vyndejte. Mléko neohřívejte do varu či do příliš vysokých teplot, stačí tak 60-70°. Kuskus na cca 10minut zaklopte a nechte pěkně nabobtnat.
Zatím si připravíme do druhé mísy směs ze rostlinné (či klasické sladké) smetany, dvou žloutků a 4-6 lžic medu. Dále si vymažte ghee, kokosovým olejem či jiným tukem zapékací mísu (Na toto množství je ideální mísa s průměrem okolo 25cm, nebo můžete ovocný nákyp připravit do malých zapékacích mističek). Ze dvou bílku, které nám zbyli, a špetkou soli připravte našleháním pevný sníh.
Metlou nebo vidličkou lehce načechrejte připravený kuskus a přimíchejte do něj ušlehaný sníh a připravenou smetanu. S mícháním si dejte trochu práce, dělejte to opatrně, pomalu, ať je výsledný nákyp krásně nadýchaný.
Polovinu této směsi dejte do vymazané pečící mísy. Na tuto vrstvu rozložte polovinu pokrájeného ovoce, jak vidíte na obrázku. Na ovoce naneste druhou vrstvu našlehané směsi kuskusu. A na poslední vrstvu použijeme druhou polovinu ovoce. Na vrch druhé poloviny ovoce rovnoměrně přidejte pár hoblin ghee másla či kokosového oleje.
Takto připravený nákyp dejte do předehřáté trouby péct cca na 35-40 minut, prostě tak, aby měl lehce zlatavou barvu. Hotový nákyp můžete ještě posypat nadrcenými oříšky či pokapat javorovým sirupem apod.
Nejraději nákyp servíruju teplý. Budu rád, když někdo nákyp zkusí, podělí se o zkušenosti a případně fotky do komentáře pod tento recept :)
Dobrou chuť