Ovocno zeleninový salát s quinoou
Spíš než recept je toto pouze inspirace na kombinaci zeleniny, ovoce a quinoi, která mi minule moc chutnala. Salát je lehký, nutričně bohatý na vitamíny i minerály a díky quinoe obsahuje i trochu kvalitních bílkovin. Řepa, špenát, kiwi, granátové jablko a další jsou velmi detoxikační a salát se hodí třeba do diety nebo jako lehký pokrm.
Postup
Quinou jsem si uvařil stejným postupem jako dělám většinu obilovin. Prvně párkrát obilovinu propláchnu v horké vodě, přidám vody od oka - myslím, že tak cca 2x tolik než obilovin a přivedu k varu. Nechám projít 1-2 minuty varem, úplně vypnu ploténku a hrnec přiklopím. Takto hrnec nechám odstát klidně hodinu, obiloviny nacucnou vodu, uvaří se a jsou krásně nadýchané. Přidám vždy trochu himalájské soli.
Řepu jsem si udělal na páře, ale můžete ii i klasicky uvařit ve vodě. Syrovou bych jí ve větším množství nedoporučoval, mohlo by vám po ní být těžce, ale to už záleží na každém člověku. Zbytek zeleniny a ovoce jsem přidal v syrovém stavu, akorát špenát jsem zamíchal do teplé, uvařené quinoi, aby poměkl. Tenké plátky čerstvého zázvoru jsem přidal na vrch.