Mungo-cuketová směs s rýží
Receptík, který Vám nezabere moc času, akorát si musíte připravit a namočit mungo fazolky ideálně 24 hodin předem. Mungo fazolky jsou nutričně bohaté, nejvíce výživných látek z nich dostanete pokud si je naklíčíte, ale i předem namočené a následně uvařené jsou velmi výživné.
Je to můj oblíbený recept z mungo, který zasytí a dodá energii. Moc rád si ho dělám v chladné zimní dny. Jako přílohu nejraději volím hnědou rýži, nebo kombinaci hnědé a divoké rýže.
Postup
ideálně si den předem dejte namočit a nabobtnat mungo fazolky. V hluboké pánvi nebo hrnci si rozehřejte tuk. Již na začátku můžete na tuk dát semínka fenyklu a římského kmínu, či můžete toto koření přidat až se zbytkem. (Osobně radši dávám semínka koření jako první na tuk, nasaje tak více chuť a vůni).
Orestujte nakrájenou cibulku a až bude dozlatova přidejte všechno koření (kromě garam masala) a česnek. Krátce orestujte a mezitím si připravte a nakrájejte cuketu. Přidejte nakrájenou cuketu, propláchnuté nabobtnané mungo fazolky a promíchejte. Přilijte vývar, tak aby byla všechny zelenina pod vodou. Zamíchejte a ještě přidejte buď trochu kokosového mléka nebo pouze strouhaný kokos (kokos můžete přidat až 5 minut před koncem, trochu omáčku zahustí, ale pokud budete dávat jen kokos, musíte dát více vývaru). Zaklopte.
Nechte vařit cca 30 minut, dokud nebudou mungo fazolky měkké. 5 minut před koncem přidejte garam masala koření. Mezi tím si nezapomeňte připravit nějakou přílohu, k tomuto pokrmu mám nejraději kombinaci hnědé a divoké rýže
Můžete zvolit ještě druhý postup, kdy si mungo fazolky 20-30 minut předvaříte samostatně v hrnci. Poté jedete podle stejného návodu, akorát zeleninku dohromady s fazolkami vaříte už jen 10 minut. Zachováte tak více minerálů v zelenině a nebude tolik rozvařená.
Ať vám chutná