Mandlové nebo jiné ořechové máslo
Návod a inspirace na to, jak si můžete vyrobit vlastní ořechové máslo různých chutí. Mnoho z Vás asi ví jak na to, ale kdo to ještě nezkoušel, a nebo kdo chce inspiraci na trochu jinou chuť ořechového másla, ten se u tohoto textu může pozastavit.
Ořechové máslo se dá dělat dvěma základními postupy. Buď ořechy "opražíte" v troubě pár minut a nebo máslo děláte v RAW kvalitě. Při výrobě RAW másla, můžete ořechy pouze namočit předem do vody. Nejčastěji si dělám mandlové nebo kešu máslo, ty miluji nejvíce. Určitě můžete zkusit máslo téměř z jakýchkoliv ořechů, postup bude podobný.
Toto RAW ořechové máslo je bohaté na zdravé tuky, minerály a vitamíny. Nicméně je i vcelku kalorické, takže v dietách či při snaze hubnout nemůžu doporučit jíst velké množství tohoto másla, avšak trocha určitě neuškodí, zdravé tuky tělo potřebuje. Pokud jste sportovec či běžec jako já, hledáte kvalitní zdroje zdravých a chutných potravin, které vám doplní energii, minerály a další potřebné látky, potom pro Vás může být ořechové máslo dobré a určitě si ho zamilujete.
Kromě volby různých druhů ořechů se dají také tvořit odlišné chutě dalšími ingredienci, které přidáte při výrobě. Někomu může chutnat více slané máslo - můžete zkusit přidat trochu extra panenského oleje a trochu himalájské soli. Tuto jednoduchou verzi mám moc rád v kombinaci s mandlemi.
Občas si však rád udělám i trochu jinou chuť másla. Například můžete zkusit skvělou sladkou RAW verzi kešu másla. K namočeným kešu přidáte pár lžiček extra panenského kokosového oleje, pár datlí a pár lžiček kakaového prášku. Dostanete takové "čokoládové" kešu máslo, které je vážně výborné. (máslo, které můžete vidět na úvodní fotce)
Dobře chutná taktéž máslo oslazené javorovým sirupem, ale ten značně zvedne výrobní cenu. No jak vždy říkám, fantazii se meze nekladou a můžete zkoušet lecos.
Máslo můžete použít na svačinku, natřít si tím kvalitní pečivo, placky atd. Velmi se hodí taktéž při výrobě různých zdravých dezertů, RAW tyčinek, dortů apod. Nebo jen na lžičku, když na vás příjdou chutě.
Postup
Zde je to docela jasné. Když dělám RAW verzi namočím si ořechy pár hodin předem do vlažné vody. Následně ořechy dám do misky, ve které je mixuji s ostatními ingrediencemi tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud máte robota, tak je v něm umixujete s ostatními ingredienci.
Jestli chcete docílit pořádně krémové konzistence, můžete dát více oleje, přidat trochu vody, sirupu apod. S přidáváním ingrediencí dávejte pozor na dobu trvanlivosti. Pokud přidáte vodu, pravděpodobně Vám máslo v lednici nevydrží déle jak týden.
Nejtrvanlivější máslo vytvoříte, když rozmixujete nenamočené ořechy pouze s olivovým olejem a špetkou solí (nebo jiným olejem). V tomto případě si myslím, že by mělo máslo vydržet v lednici i měsíce.