Lahodný RAW ovocný zmrzlinový dort
Tento zmrzlinový dortík je prostě báječný. Jednoduchá a rychlá výroba, zdravý, plný vitamínů z ovoce, minerálů z kešu a ze všech dalších ingrediencí. Cena ingrediencí by se dala odhadnout tak na 150,-, větší část kvůli drahým kešu oříškům, ale když si objednáte a koupíte klasický dort, zaplatíte si o dost více. Taktéž pro tělo, zdraví a výkon bude tato verze o moc lepší. A mně i více chutná.
Tento dort je vynikající a myslím, že chutí nemůže urazit téměř nikoho. Taktéž pokud nemáte alergii na ořechy nebo ovoce, tak ho může snad každý, je absolutně RAW bez alergenů, kromě kešu.
Můžete překvapit návštěvu a dort udělat jako dezert, nebo dort udělat někomu k narozeninám či jen tak na mlsání ke svačině jak to dělám často já. Po běhu doplním minerály a vitamíny tímto "živým" a lahodným způsobem. V teplých letních dnech obzvláště potěší.
Postup
Nic složitého, jako vždy. Postup popíši na dort, který jsem dělal níže na videu. Samozřejmě ovoce se dá měnit, různě kombinovat a vždy můžete dát co máte a zkusit si najít ovoce, které Vám nejvíce chutná.
Do dortové formy umístěte na vnější okraj nakrájené ovoce - v mém případě jsem použil nektarinky, jahody taky poslouží velmi dobře a esteticky. Formu dejte zatím stranou. Pokud máte robota či velký mixér tak všechny ingredience na zmrzlinovou vrstvu dejte do robotu či mixéru a rozmixujte. Já to však zvládl tyčovým mixérem v míse a bohatě to postačí. Výslednou tužší krémovou hmotu natlačte do formy, pořádně i mezi nakrájené nektarinky či jiné ovoce.
Dál rozmixujeme všechny ingredience na ovocnou vrstvu. Přidávám trošičku rostlinného mléka či kokosové vody, tolik, aby vznikla krásná krémová konzistence. Hmotu rozprostřu na první vrstvu. Teď nebo na konci ještě dozdobím ovocem. Hodí se jakékoliv nakrájené ovoce nebo třeba celé borůvky, které jsem taktéž na videu použil dohromady s nektarinkou.
Dáme na 2-3 hodiny do mrazáku a klidně můžeme podávat. Před podáváním rád nechávám třeba ještě 30 minut dort povolit, je potom krémovější a tolik nestudí. Skladovat můžeme poměrně dlouho v mrazáku, ale věřte, dlouho Vám nevydrží