Recepty
Kukuřičné placky s česnekem + zeleninový salát

Ingredience na 4 menší placky:

  • 70g kukuřičné mouky hladké 
  • 20g špaldové
  • 10g kukuřičného škrobu
  • 10g namočeného lněného semínka (či bio vejce)
  • 1-2 stroužky česneku (či trochu čerstvého křenu nebo oboje)

Kukuřičné placky s česnekem + zeleninový salát

Další "easy" recept na lehkou, zdravou, vegan, bezlepkovou třeba večeři, vcelku nutričně vyváženou a bohatou. Tempeh můžete vyměnit za tofu, vejce, masožrouti za maso, nebo prostě recept libovolně upravovat. Spíše je to jen taková malá inspirace co třeba večer zakousnout, není na tom nic moc extra k vaření, akorát ty placky, ale to je rychlovka.

 

Salát k tomu si uděláte ze zeleninky, kterou máte rádi, kterou seženete v dobré kvalitě. Já měl špenát a kadeřávek ze zahrady, nějaké černý olivy, rajčátko, ředkvičky ze zahrady, kousek mrkve, půl papriky a nějaké červený zelí, všechno pokrájený, a jeden "štagél" řapíkatého celeru. Do salátu jsem přihodil ještě trochu uvařené cizrny, která mi zbyla v lednici a dál jsem nakrájel cirka půl uzeného tempehu na malé kostičky či plátečky. Tempeh můžete ještě na pánvi osmahnout klidně bez oleje, anebo ho tam dát klidně jak jste ho koupili studený. Salátek jsem dál zalil trochou sezamového panenského oleje, můžete dát aj kvalitní oliváč nebo jiný kvalitní olej. Posypal jsem trochou koření chat masala (himalájská sůl, kmín, libeček, pepř, chilli, zázvor, kardamon, skořice, muškátový oříšek, hřebíček, asafoetida) - no klidně si ho udělejte sami, ale snažší bude si ho koupit v nějakém indickém obchůdku, anebo použít jiné kvalitní koření podle chuti. Dál jsem posypal lahůdkovým droždím a všechno promíchal.

Postup

Mouky si odvážím, dám do nějaké misky. Než vše začnu dělat, namočím si třeba 5-10 gramů lněného semínka do trochu vody. Semínko trochu nasákne vodu a je takové lepkavé, funguje jako vejce v plackách. Až to trochu nasákne tak semínko i s vodou přeleju do mouky, přidám mačkaný čerstvý česnek nebo strouhaný křen, já dávám oboje, špetku himalájský soli a vody tolik, aby z toho bylo klasický těsto, ne moc lepkavé. Ještě můžu přidat trošku oliváče nebo kokosového oleje a zapracovat ho do těsta. Dělám na střední plamen na suché pánvi, chvilku třeba 3-4 min z každé strany osmahnu a pak prostě "dlabu" k salátu.    

 

V tempehu a cizrně máme nějaký ty bílkoviny, v zelenince, lahůdkovým droždí a olejích máme dosti minerálů, prvků, vitamínů, zdravých tuků a kukuřično-pohanková placka s česnekem a křenem určitě tělo neurazí, "nezanese" lepkem či nezvedne moc hladinu cukru - dobrá energie ve formě sacharidů, a česnek a křen trochu posílí imunitu. Ideální třeba na večeři.

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---