Recepty
Kaše z quinoi a kokosového mléka

Ingredience:

  • 1 šálek quinoi
  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1/2 lžičky kardamonu (či 2 tobolky)
  • špetka skořice
  • špetka himalájské soli

    Na servírování:
  • hrst orestovaného kokosu
  • javorový sirup, med, či jiné přírodní sladidlo
  • 1 střední velmi zralé mango
  • další ovoce, ořechy, semínka dle vlastních zásob a výběru Smile

    KOUPIT INGREDIENCE

Kaše z quinoi a kokosového mléka

Každý už určitě slyšel o "zázračné" quinoe a nebo ji vyzkoušel. V dnešní době už není složité ji sehnat. Je velmi výživná, zdravá, nabitá minerály, má široké spektrum aminokyselin apod. Na mnoha místech jsou však ceny stále "přepálené" a 250g bio quinoi seženete za 70-100kč.

S Terkou však kupujeme stále velmi dobrou kvalitu quinoi na Puritas, kde seženete kilové balení v akci často za cenu něco přes 100kč (pokud není v akci, půlkilové balení Vás výjde okolo 70kč, stále velmi přijatelná cena) a tak je na tom cenou již podobně jako kvalitnější rýže.V chuti, na pohled, při detailním zkoumání zrnek ani při trávení jsem nijak nepoznal rozdíl od bio quinoi a tak tuto potraviny s klidným svědomým kupuji "nebio". Na Puritas kupujeme víceméně všechny trvanlivé zdravé potraviny - od olejů, sušeného ovoce, oříšků, superpotravin, koření, čajů, obilovin, luštěnin až například po kvalitní zubní pastu s aloe vera Smile 

Většina věcí se tam dá pořídil ve větších balení, za suprovou cenu a kvalita i servis nikdy nezklamal!



Quinou si dělám buď jako samotnou přílohu, někdy i v mixu s jáhly, pohankou či rýží. Všechny tyto obiloviny se vaří podobnou dobu, takže není problém je vařit spolu v jednom hrnci. Občas si taktéž udělám quinou ráno, a tak vzniknul tento tip s quinou na snídani.

Pokud chcete z quinoi načerpat ještě více prospěšných látek, chcete aby, byla ještě lépe stravitelná a bohatá na všechny minerály, zkuste opět proces fermentace, který používám pro přípravu ovesné kaše na snídani.

Fermentaci quinoi můžete zkusit následujícím postupem. 24hodin předem namočte quinou do vody a přidejte lžičku jablečného bio octu (či jiných živých kultur), přiklopte a nechte v pokojové teplotě 24hodin fermentovat. Následující den quinou propláchněte, sceďte a pokračujte již s přípravou klasickým způsobem, viz. postup níže.

Postup

Quinou nejdříve spařte horkou vodou, aby jste se zbavili případné hořkosti. Poté dejte quinou s kokosovým mlékem a kořením do hrnce, přiveďte k varu, plamen vypněte a nechte pod pokličkou dojít kolem 20 minut, dokud se všechno kokosové mléko nevsákne do quinoi. Můžete nechat vařit úplně na mírný plamen, já však ploténku vypínám úplně.

Mezi tím si na pánvi můžete orestovat trochu kokosových plátku či jakéhkoliv sušeného kokosu, tak akorát dozlatova. Ten je výborný navrch kaše a dodá tomu tu správnou chuť.

Až se do quinoi vsákne všechno kokosové mléko, můžete ji přendat do mísy a podávat. Pokud máte dobré a zrále mango, nakrájejte ho na tenké plátky a zamíchejte do quinoi. Nebudete pak muset kaši ani doslazovat. Do kaše můžete přidat další oblíbené oříšky, semínka, sušené či čerstvé ovoce.

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---