Recepty
Jednoduché moučno-bramborové placky

Ingredience na 2 větší placky (1 porce):

  • 40g pohankové mouky (můžete dát špaldovou, celozrnnou atd.)
  • 30g hladké kukuřičné mouky (opět můžete nahradit jinou, já v receptu dal fialovou kukuřičnou, ale ta se shání špatně, můžete dát klasickou kukuřičnou)
  • 1 bio vejce celé
  • 1 uvařená brambora
  • 1 lžička ghee másla volitelně (můžete placky dělat i úplně bez tuku - nasucho)
  • špetka himalájské soli (popřípadě můžete přidat další koření jako je kmín, česnek, chilli atd...)

    KOUPIT INGREDIENCE

Jednoduché moučno-bramborové placky

Po delším nebo tvrdším tréninku si občas dělám rád moučné placky, které tělu doplní dostatek sacharidů, ale necítím se po nich těžce. Dělám si samozřejmě zdravější verze, nepoužívám pšeničnou mouku.

Toto je snad nejsnadnější a nejrychlejší verze placek, které drží moc pěkně a chuťově jsou super. Hodí se k nim různé dipy, čočkové či jiné luštěninové pokrmy, krémové polévky atd.

V tomto receptu jsem použil mix pohankové mouky s hladkou fialovou kukuřičnou. Fialová kukuřičná mouka se shání v ČR velmi těžko, takže to vůbec neřešte, použijte klasickou kukuřičnou nebo jakoukoliv jinou. Myslím, že placky budou v pohodě držet, i když použijete například jen pohankovou či špaldovou.

Postup

Odvážíme si mouku a dáme si jí do mísy. Přidáme jedno celé bio vejce. Pak si vezmeme jednu středně velkou uvařenou bramboru a nastrouháme jí najemno. Postupně přidáváme bramboru a hněteme těsto. Není třeba žádná voda. Brambora a vejce jako pojivo stačí a brzy hnětením vytvoříte krásné, pevné těsto.

Hlídejte si, abyste nepřidali brambory až moc, jinak budete muset opět přidat další mouku a těsto bude moc lepkavé. Poté můžete přidat ještě špetku soli či jiné další koření dle chutí, kterou chcete, aby placky měli.

Z uvedeného množství si vytvořte 2 kuličky těsta. Vezměte si kousek alobalu (jak můžete vidět na fotce). Každou kuličku dejte vždy na alobal a dlaní z ní postupně vytvarujte tenkou placku. 

Rozžhavte si pánev na střední silnější plamen. Můžete přidat třeba trochu ghee, nebo placku smažit úplně nasucho. Ghee je lepší rozpustit až na hotovou placku. Na rozžhavenou pánev dejte placku i s alobalem, takovým způsobem, že alobal je směrem nahoru (viz. fotky). Po chvíli se placka od alobalu oddělí (pokud ne, opatrně mu pomozte) a placku se bude krásně opékat a podrží si tvar.

Z každé strany stačí 2-3 minutky, aby byla packa dozlatova.

Podávat je nejlepší placky teplé s čímkoli Vás napadne, jak jsem psal již výše.

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---