Guacamole s luštěninami
Dneska jsem dostal chuť na něco s avokádem, ale přitom jsem včera večer namočil zelenou čočku. Co s tím? Vytvořil jsem si takový guacamole pokrm se zeleninkou a čočkou a k tomu přílohu, nakonec chuťově pecka. Čočka by se samozřejmě dala nahradit jinými luštěninami, ideálně třeba mungo fazolemi, ale určo podobně bude chutnat i s cizrnou či jinými luštěninami. Pokrm ideální v létě, ve slunečný den, je to nastudeno, takže pocitově ochladí. Příloha, kterou jsem si k tomu udělal, se k tomu zrovna moc nehodí, ale to mně nijak nevadí. Já k tomu měl můj klasický mix obilovin - quinoa, jáhly a pohanka s trochou kari koření.
Postup
No a není nic jednoduššího než si z těchto ingrediencí vykouzlit rychle oběd. Pokud máme čočku předem namočenou tak stačí 15-20 minut povařit, pokud ne vaříme déle, dokud není měkká. Až je čočka hotová, přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Mezi tím v hlubokém talíři připravíme zbytek - vydlabeme avokádo, přidáme trošku oliváče, všechno koření, citronovou šťávu - vidličkou nebo nějakým mačkátkem rozmačkáme.
Všechnu zeleninku nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Pak přidáme čočku a nakrájenou zeleninku a bazalku a prostě zamícháme. K tomu nějakou přílohu jak jsem psal, nejvíce se k tomu bude hodit asi nějaký zdravý doma pečený bezlepkový chléb z kvalitních mouk, ale tak samy určitě něco vymyslíte.
Čvachty, čvacht :)