Gnocchi z červené řepy a brambor
Přiznám se, že tento pokrm jsem nyní dělal poprvé. Inspiroval jsem se receptem na zahraničním blogu s recepty a recept jsem si trošku upravil dle sebe.
Gnocchi se mi docela povedli, chutnali mi, a tak se o recept podělím, třeba se někomu zalíbí a taky gnocchi vyzkouší.
Je to poměrně jednoduché, jen to chce vychytat správnou konzistenci těsta, aby se vám nelepilo. Brambory a řepa po uvaření obsahují poměrně dost vody, takže pokud chcete dělat jen pár kousků gnocchi, tak nejprve řepu a brambory přidávejte k mouce po troše a sledujte konzistenci těsta.
Gnocchi si nejraději dávám s různými dipy, pesty, omáčky, polévkami atd... Dobré a zdravé pesto si taktéž můžete vyrobit sami, to je určitě nejlepší volba. Inspirovat se můžete například tímto receptem na bazalkové pesto. Včera jsem si gnocchi udělal s výbornou batátovou polévkou (brzy přidám recept) a kombinace byla taktéž dobrá.
Gnocchi můžete použít i jako přílohu místo rýže, brambor, či jiných obilovin. Obsahuje poměrně hodně sacharidů a méně bílkovin, takže pro komplexní a výživné jídlo je dobré si ho dát třeba s tempehem, tofu nebo luštěninami. Masožravci si k tomu mohou udělat samozřejmě maso.
Postup
Brambory a řepu si uvaříme do měkka ve slupce. Poté oboje oloupeme a nastrouháme najemno. K nastrouhané řepě a bramborům přidáme jedno celé vejce a dochutíme solí. Poté postupně přidáváme mouku a zpracováváme v hladké těsto. Pokud těsto stále moc lepí, no tak přidáme ještě trochu mouky.
Následně si těsto rozdělíme na například 5-6 dílů a na ploše, kterou si zasypeme trochou mouky je vyválíme v tenké válečky. Válečky pak nakrájíme na malé kousky. Menší kousky pak v rukách vytvarujeme např. v oválky a pak je přimáčkneme vydličkou, aby vypadali podobně jako klasické gnocchi.
V osolené vroucí vodě vaříme dokud nevyplavou na povrch. (5-10min)
Kdyby se někomu nedařili udělat nebo chtěl nějakou radu, neváhejte napsat komentář pod recept.
Dobrou chuť 