Fermentovaná ovesná kaše
Poslední 2-3 roky jsem mnohokrát zkoušel a experimentoval, jaká snídaně je pro mé tělo nejlepší, čím nejlépe nastartuji den a co mi dodá nejvíce energie. Vytvořil jsem si pár tipů snídaní, které střídám a kombinuji. Jiné si dávám v dny, kdy chci tělo detoxikovat, mám volno a regeneruji. Nejčastěji v tréninkové dny však volím takto připravovanou "fermentovanou" ovesnou kaši. Proč?
Víceméně nejím lepek, i když na něj nemám intoleranci. Vysvětlování a dokazování různými výzkumy, že lepek je "svinstvo", může zhoršovat výkon atd. zde rozebírat nebudu. Je to téma, na které by se dalo polemizovat celé dny, a ve výsledku bychom stejně nedošli k jasnému závěru. Prostě jím po čem se cítím dobře, u mě je to cca z 90% bezlepková strava, 95,52% bezlaktózová (sranda, ale asi to tak zhruba realně bude)
Ovesné vločky však nejsou udávané jako bezlepkové, ale lepek v nich vnímám odlišně. Zjednodušeně - lepku v ovesných vločkách je velmi málo, některé tipy ovsa vykazují dokonce nulovou hodnotu lepku. Lepek v nich mi prostě starosti nedělá. Množství pozitivních účinků, minerálů a hodnota ovesných vloček je však výrazná.
Ovesné vločky, připraveny způsobem "domácí fermentace", by měli mít neskutečně blahodárný účinky na trávicí systém. Domácí fermentace docílíme, pouze namočením ovesných vloček 8-12 hodin ve vlažné vodě před konzumací.
(a zakrytí misky, ve které vločky fermentujeme). Díky namočení taktéž oves začne štěpit sacharidy, získá sladší chuť a stravitelnost.
Níže přikládám úryvek ze zajímavého článku o fermentovaných ovesných vločkách, celý článek ZDE.
„Ovesné vločky mají zcela výjimečné postavení, protože obsahují více než 100násobně více fosfolipidů než ostatní potraviny. Svým složením se přibližují banány, soja a zrna ječmene. Ovesné vločky jsou výjimečně bohaté na vlákninu, zejména na tzv. betaglukany - vlákninu rozpustnou ve vodě. Kromě toho oves obsahuje aminokyseliny, které se svým složením příliš neliší od aminokyselin lidské svaloviny.‟
„Ukazuje se, že většina laktobacilů získaných z rostlin a živočichů je v lidském střevě bezcenná. Důkazem toho může být jogurt - nelze prokázat, že obsažené v něm laktobacily jsou zdravé pro lidský organizmus.‟
„Naše výživa založená na frementovaných ovesných vločkách obsahuje více než 100násobek laktobacilů ve srovnání s nejlepšími jogurty.‟
Postup
Pokud si připravujeme ovesnou kaši na snídani, ideálně ji namočíme 8-12h před konzumací - většina tedy večer před tím, než půjde spát. Vaši porci vloček si dejte do misky a zalejte je zhruba stejně velkým množstvím vlažné vody. Misku přiklopte například talířkem. Všechny vločky by měli být lehce pod vodou, do rána se všechna voda nasákne do vloček a bude z toho lahodná kaše.(moje porce je cca 80g vloček, ale dál mnoho ingrediencí a poměrně dost ovoce)
Já si večer přímo do vloček přidávám ještě sušené ovoce jako - goji, brusinky, rozinky, dále přidávám lžičku kakaa, karobu, konopného proteinu a špetku skořice.
Ráno pak kaši servíruji ještě s trochou čerstvého ovoce, semínky či oříšky. Pokud do kaše přidáte více ingrediencí jako například konopný protein, pak večer při zalévání použijte o trochu více vlažné vody. Pokud máte rádi hodně sladké, můžete ve vlažné vodě rozpustit ještě lžičku medu, javorového sirupu, melasy, třtinového cukru či jiného sladidla dle vaší volby. Vločky však budou i bez sladidla sladší než jste zvyklí, pokud si je připravujete klasickým způsobem.
Tato verze snídaně mi "prostě" sedí nejvíce. 2 hodiny po této snídani mohu jít tvrdý či dlouhý trénink, necítím se těžce, ale přitom mám energie a "hlaďák" nedostanu ani při běhu dlouhém přes 3 hodiny.