Recepty
Dýňová polévka s tahini

Ingredience na cca 4 porce:

  • 1 středně velká dýně hokaido
  • 1 bílá cibule
  • sůl, pepř, podle libosti trochu chilli
  • 1 lžíce tamari sójové omáčky
  • 2 lžíce tahini pasty
  • panenský olivový olej
  • voda
  • volitelně: pečená cizrna

Dýňová polévka s tahini

Z dýně se dají dělat skvělé a zdravé polévky na mnoho způsobů. Toto je jen jedna z variant, které si rád připravuji. Je velmi chutná, zdravá a výživná. Podpoří imunitu a v chladných dnech zahřeje. Často se tak hodí v podzimních a zimních měsících, já si jí však někdy uvařím i v létě.

Pokud chcete z polévky udělat celé komplexní - hlavní jídlo, které bude obsahovat i více bílkovin, můžete do polévky přidat pečenou či vařenou cizrnu a udělat si větší porci.

Postup

Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli si nakrájíme, nemusíme najemno, stačí na větší "plátky". Takto připravenou cibuli a dýni rozprostřeme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád ostřejší jídla tak určitě přidejte trochu chilli. Pečeme cca 30-40 minut na 150-200°.

Až se zeleninka dopeče, přendáme ji do mixéru či mísy, ve které budeme mixovat tyčovým mixérem. Přidáme tahini pastu, sójovou omáčku, trochu vody a mixujeme do krémové konzistence. Vodu přidávejte postupně, podle toho jakou chcete konzistenci polévky. Jak jsem výše zmínil, do polévky se velmi hodí před podáváním přidat pečenou či vařenou cizrnu.

                                                                   --- PARTNEŘI ---


--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---