Domácí RAW čokoláda
Dneska se s Vámi podělím o jednoduchý recept, na který potřebujete akorát správné ingredience. Výsledkem bude vynikající domácí hořká čokoláda. Pro ty, kdo mají rádi kvalitní čokoládu, určitě doporučuji zkusit si vyrobit vlastní. Když si čokoládu uděláte sami z těch nejlepších surovin, bude samozřejmě nejlepší! A nemusíte tam cpát žádný cukr.
Krom toho je naládovaná minerály a vitamíny z nepraženého kakaa a karobu. Jasně, obsahuje také mnoho tuků, ale opět spíše ty zdraví prospěšné - z kakaového másla a kokosového oleje.
Tato čokoláda vám určitě zvedne náladu, pomůže Vašemu duševnímu stavu, například pokud máte stress. Podporuje taktéž naši nervovou soustavu a zvyšuje koncentraci. Obsahuje mnoho hořčíku, kterého má většina populaci v dnešní době nedostatečný příjem. Stačí si dát malý kousek denně, zvedne Vám to náladu a prospěje zdraví!
Postup
Zde je základ mít nakoupené ingredience, v přípravě není nic složitého ani zdlouhavého. Všechny potřebné suroviny za férové ceny v dobré kvalitě můžete pořídit na Puritas.
Nejdříve si rozpustíme kakaové máslo a kokosový olej. Máslo a olej si dáme do keramické či pevnější skleněné nádoby, vložíme ho do vodní lázně a pomalu necháme ingredience rozpustit. Do rozpuštěných ingrediencí nejprve přidáme pomalu trochu karobu, následně lžíce kakaového nepraženého prášku. V průběhu přidávání mícháme metličkou, aby zmizely všechny hrudky vytvořené z kakaa. Vznikne nám krásná, jemná a lesklá čokoláda.
Dále přidáme přírodní sladidlo dle vlastní volby a opět promícháme. Poté vsypeme do rozpuštěné čokolády rozdrcené kakaové boby, případně najemno nakrájené sušené ovoce nebo oříšky dle vlastní volby, celé goji, rozinky atd. Rád taktéž občas přidám trochu vanilky, skořice, kardamonu či jiného podobného koření.
Čokoládu si nalejeme na nějaký tác či kamkoliv a jakkoliv, jak chceme aby ztuhla. Poté ji dáme na 30 min do mrazáku. Delší dobu skladujeme v lednici či mrazáku.
Hned si jdu dát kousek na chuť