Domácí ovocná zmrzlina
Momentálně, když píšu tento recept, není asi nejvhodnější doba pro zmrzlinu, zrovna nám skončilo léto Já si však dělám domácí zmrzlinu občas i v chladnější dny, prostě když na ní dostanu chuť, kdykoliv v roce. V létě si jí pak dělám samozřejmě častěji.
Zmrzlina je pouze z ovoce a velmi se hodí třeba jako zdravá svačinka. Nejčastěji si dávám ovoce čerstvé či si dělám smoothie, ale občas si pro změnu udělám zmrzku.
Postup
Základ zmrzliny tvoří nakrájený zmražený banán. V mrazáku mám neustále misku se zmraženými kousky banánu a vždy když mi doma "přezraje" nějaký banán, už je skoro celý černý (ideálně pouze tečkovaný, ne schnilý) a krásně měkký, nakrájím ho a přidám do misky. Na zmrzlinu je tedy nejlepší používat již měkčí a velmi zralé banány.
Pokud děláte zmrzlinu poprvé, nakrájejte si zralý banán a nechte v mrazáku alespoň 2-3 hodiny. Poté nakrájený banán vyndejte a spolu s podobným dílem jiného čerstvého nakrájeného ovoce dejte do mixéru či misky, ve které budete mixovat tyčovým mixérem. Přilijte trošičku čisté vody (vážně málo např. 0,05l, pak můžete přilít trošku více, pokud budete chtít více řídkou zmrzlinu), raději však přidávám kokosovou vodu či mléko, vytvoří lahodnější chuť.
Pokud máte méně sladké ovoce, či jste hodně "na sladké", můžete přidat ještě přírodní sladidlo - javorový sirup, med apod. Poté vše mixujte dohromady, dokud nebudete mít krémovou zmrzlinu. Jak jednoduché a rychlé.
Můžete přidat i trochu kokosového oleje, pár lžiček kakaa a vytvořit si "čokoládovou" příchuť, či různě experimentovat s zdravými přísadami. Zde je vážně neuvěřitelné množství variant jak si zmrzlinu udělat. Taktéž můžete zkusit zmrzlinu pouze z banánu a přidat hodně přírodní vanilky, pak získáte zmrzlinu vanilkovou. A na další varianty určitě přijdete sami
Na vrch můžete dozdobit skořicí nebo jako já nepraženými kakaovými boby, které "zobu" strašně rád.