Domácí hořčice
Výhody pokud si vyrobíte domácí hořčici? Zdravá, léčivá, levná, chutná, jednoduchá na výrobu, co víc si přát?
V České republice se prodávají většinou hořčice, do kterých se přidává cukr, lihový ocet, konzervanty, barviva a další nezdravé látky či ingredience. Ano, můžete sehnat i kvalitnější, za tu si, ale připlatíte a stejně nebude tak zdravá, jako když si vyrobíte vlastní 
Na výrobu této hořčice si musíte koupit semínka hořčice. To je velmi levná záležitost, 100g pytlík je většinou k sehnání i za méně než 10 korun. Semínko hořčice je samo o sobě velmi zdravé, podporuje imunitu, je dobré proti migrénám a má mnoho dalších léčivých účinků, můžete si "zagooglit". Když přidáme kvalitní bio jablečný ocet a kurkumu, stane se tak výsledná hořčice ještě zdravější s více léčivými účinky. Opět o pozitivních a léčivých účincích jablečného octu a kurkumy si můžete počíst na internetu, kamarád "googl" vždy poradí.
Dále už hořčici jen dochutíme troškou himalájské soli a trochou libovolným přírodním sladidlem. Já při výrobě hořčice nejraději používám kvalitní med od místního včelaře, pokud jste vegani můžete použít javorový či agávový sirup apod.
Jablečný ocet můžete někdy zkusit nahradit vinným octem, hořčičná semínka můžete kombinovat bílá a černá, do hořčice můžete přidat jiné další kvalitní koření, chilli, či cokoliv jiného a hrát si tak s výslednou chutí.
Postup
Semínka hořčice namočíme a necháme nabobtnat v jablečném octu. Já osobně nechávám namočené přes noc, pravděpodobně stačí i kratší čas. Poté přidáme trošku soli, med, kurkumu a vše rozmixujeme do hladké krémové hmoty. Já si vystačil s vysokou nádobou a tyčovým mixérem.
Pokud chcete krémovější konzistenci, můžete přidat ještě trochu vody. Naposled jsem vodu vůbec nepřidával a výsledná hmota nebyla sice úplně krémová, ale také se dala skvěle k pokrmům použít. Hořčici z mé poslední výroby můžete vidět na úvodním obrázku.
Hořčici skladuji v lednici v uzavíratelné nádobě, a čím déle jí tam mám, tím lepší je chuť. Chutě všech ingrediencí se postupně spojují a pronikají do sebe. Poslední várku jsem dělal z 500g, vydržela mi v lednici skoro půl roku, a byla vážně vynikající.
Pokud se stane, že vám výsledná hořčice nebude po vyrobení chutnat, zkuste jí nechat v lednici odležet a za 2-3 týdny ji "okoštujte" znova, možná budete překvapení.