Domácí Ghí (Ghee), neboli přepuštěné máslo
Ghee je v poslední době opět zmiňováno a mluví se o něm jako o "zdravějším" tuku v kuchyni. Ghí však není nic nového, určitě spousta z vašich babiček si máslo přepouštělo a ví oč jde. V Indii v Ajurvédě si Ghee cení jako elixíru života. Taktéž v Egyptě či Maroku ho používají po tisíciletí jako kuchyňský tuk i jako léčivý přípravek.
No, ale tak proč je lepší než normální máslo nebo vhodnější než jiné tuky?
Podle "výzkumů" by ghee na rozdíl od másla normálního nemělo zvyšovat hladinu "špatného" cholesterolu, ale naopak snižovat. Dále by mělo být velmi dobré na trávení. Obsahuje vitamín A, B3, E a další minerály. Také má skvělou chuť, zeleninka na Ghee je prostě bombice.
Co jsem kdysi studoval a pamatuju si tak tuším, že procesem neboli "přepuštěním" másla se zbavíme veškeré mléčné bílkoviny, tím odstraníme laktózu a další nežádoucí látky (pro někoho, neberte si to osobně, já mléčné výrobky nejím), změní se i chuť a stupeň přepalování se zvýší na tuším 200-250 stupňů celsia. Taktéž je možné Ghee skladovat mimo lednici a má dlouhou dobu trvanlivosti.
Na sobě pozoruji, že pro tepelnou úpravu se cítím nejlépe po ghee nebo kokosovém oleji. Každý používám jindy, pro jiné pokrmy, a taky je dobré to střídat, každý tuk obsahuje jiné látky.
Ghee můžete koupit i již hotové a nemusíte si ho dělat sami doma, avšak samozřejmě si připlatíte. Kvalitní ghee můžete koupit samozřejmě i na Puritas.
Postup
No a tohle je vlastně velmi jednoduchá část. Já si kupuji máslo od nedalekého bio farmáře, velmi kvalitní a za cenu jako koupíte máslo v obchodě. Vyjímečně když farmář máslo nemá, tak vyrábím taktéž pouze z kupovaného v obchodě. Takže samozřejmě bio máslo je nejlepší. Pokud neseženete, samozřejmě můžete ghee udělat z másla kupovaného v obchodě.
Poprvé si to můžete zkusit vyrobit třeba z 2 kostek 250g másla, dohromady 500g másla - z toho by vám mělo vzniknout, myslím tak 350g ghee.
Dejte máslo (nakrájejte pro rychlejší rozpuštění) do hrnce, zahřejte na vyšší plamen, ale jen na chvíli, aby se máslo začalo rozpouštět. Až se máslo rozpustí tak snižte plamen na velmi mírno a nechte probublávat. Já to mívám na 1-2 stupeň ze 6, prvních pár minut na 2, pak stáhnu na 1. Máslo by mělo jen lehce probublávat. Nesmí se připalovat a hnědnout.
Takto to bude trvat cca 20-30minut a v té době musíte sbírat pěnu z povrchu, která se bude tvořit. To je právě sražená bílkovina. Takže nějakým sítkem, lžičkou nebo něčím podobným sbíráte pěnu a dáváte bokem, já jí pak vyhazuji, nic dobrého pro mě neschovává. Že je ghee hotové poznáte, až bude v hrnci zlatá průzračná tekutina bez pěny.
Doba jak dlouho to bude trvat záleží na množství másla, které přepustíte. U těch 500g to bývá kolem těch 20-30 minut, možná i míň. Na konci přeceďte přes plátýnko do nádoby, kterou je možné uzavřít. Uchovávejte v uzavřené nádobě raději v chladu, ale já to měl minule v pokojové teplotě pár týdnů a taktéž se nic nestalo Trvanlivost bude záležet jak kvalitně ho vyrobíte, pokud to správně přecedíte, vyrobíte a necháte probublávat déle, pravděpodobně by mělo vydržet měsíce i mimo lednici.