Dip z pečených lilků (Baba Ganoush)
Tento recept není přímo na originální orientální recept Baba Ganoush, je to jeho modifikace a je upravený trochu více pro naše chuťové buňky. Nicméně originální dip je velmi podobný.
Já mám dip nejraději z poměru a druhů surovin, které jsem uvedl v tomto receptu. Někdo nepřidává římský kmín či chilli, někdo volí při podávání jiné čerstvé bylinky (já koriandr), někdo mixuje dip na krémovou hmotu a někdo ho pouze naseká nožem.
Také lilek se dá připravit na mnoho způsobů, ale postup níže mi vyhovuje nejvíce, je nejpraktičtější, nejefektivnější a nemám důvod, připravovat ho jinak.
Dip můžete servírovat s čímkoliv Vás napadne. Výborný je samozřejmě s indickým chlebem Naan, různými placky, zdravým domácím chlebem apod. Můžete ho zkusit i do těstovin, jako přílohu k tempehu, tofu, rybám, prostě cokoli Vás napadne 
Postup
Nečeká Vás nic složitého. Předehřejeme si troubu na 250°. Lilky si omyjeme a jak vidíte na obrázku výše, ze všech stran lilků uděláme malé dírky - například vidličkou. Na pečícím papíru dáme péct do trouby cca na 30-40 minut. Hotové by měli být, až bude jejich povrch hodně nakrabacený a dužina výrazně změkne.
Poté lilky nechte vychladnout. Až nebudou horké tak je podélně rozřízněte, abyste z každého lilku měli dvě poloviny. Pomocí lžíce vydlabejte všechnu dužninu na prkýnko, kde dužninu nožem rozsekáte najemno. Vydlabanou dužinu ihned pokapejte šťávou z citronu, aby při uchování nehnědla. Zbytky z lilku vyhoďte.
K vydlabané dužnině přidejte všechny zbylé ingredience, okořeňte a dosolte dle vaší chuti. Dále můžete vše rozmixovat na hladký krém, nebo pouze promíchat a podávat lilek pouze nasekaný nadrobno.
Při servírování můžete pokapat ještě olejem a přidat čerstvé bylinky. Dá se použít na velmi mnoho pokrmů a pokaždé vymýšlet k čemu novému dip připravíme!
Budu rád, když mi napíšete do komentářů ohlasy, jak se Vám dip podařil a chutnal 
Tom