Dhal Makhani - černá čočka a fazole
Indický pokrm, který u mě momentálně vítězí. Je velmi zdravý a plný chuti. Obsahuje také mnoho minerálů, vlákniny, vápníku, vitamin A, kyselinu listovou atd. Je lehký, ale tělo z něj může čerpat energii po dlouhou dobu.
Jako přílohu si buď dělám klasicky mix nějakých bezlepkových obilovin, nejvíce se však hodí indické placky, například podle tohoto snadného receptu.
Postup
Černou čočku a černé fazole si propláchneme a namočíme alespoň na 12 hodin, lepší bude však na 24 hodin. Ideálně je namočte v lehce osolené vodě s nakrájeným chilli a zázvorem na kolečka. Natáhnout již lehce pikantní chuť - pokud máte rádi pálivé.
Poté luštěniny nechám dohromady vařit 1-2 hodiny na mírný plamen, aby byly hodně měkké, klidně úplně rozvařené, stejně je poté rozmixujeme Bokem si však dám 1/3 luštěnin, které nerozmixuji a přidám je na závěr do omáčky celé.
Když mám luštěniny uvařené a připravené rozpustím si ghee máslo na pánvi. Na rozpuštěné ghee dám lžičku celého římského kmínu, nakrájený česnek a kousek nakrájené sušené chilli papričky. Nechám 2 minutky provonět. (chilli podle chuti -> nemusíte dávat)
Po 2 minutách přidám na jemno nakrájenou červenou cibuli a pár minut (2-4) smažím a promíchávám. Dále přidám nakrájená rajčata na menší kousky, trochu nakrájeného zázvoru na jemno, promíchám. Přidám lžičku mletého koriandru, trochu pepře, osolím a opět zamíchám. Dále přidám 2/3 uvařených luštěnin, klidně s trochou vodou, nebo podleji trochou vroucí vody z konvice. Zaklopím a nechám vařit cca 5 minut. Po 5 minutách přidám poslední koření -> garam masala. Vařím dalších 5 minut. Kontroluji, aby byl pokrm na pánvi stále s trochou vody a nepřipaloval se. Pak vše rozmixuji v robotu nebo ručním mixérem. Na závěr přidám kokosový krém a pouze prohřeji na velmi mírný plamen.
Po rozmixování mám hotovou hutnou omáčku, do které přidám zbylé 1/3 luštěnin, Při servírování ideálně dochutit čerstvým koriandrem. Dosolit podle chuti.
Dobrou chuť