Ďábelský vypalovák (vindaloo)




Pro milovníky chilli, pálivých pokrmů a indické kuchyně, tu mám jeden receptík na "žvanec", ze kterého se pořádně opotíte. Podobný originální recept je z indické kuchyně s názvem "Vindaloo" a v Indii to často vaří s kuřecím masem, krevety apod., ale já tu mám i jednu veganskou verzi s tempehem. Pokrm je vhodné podávat buď s indickými plackami, rýží či jinou vámi zvolenou přílohou. Video k receptu níže na stránce.
Postup
V misce si rozmícháme cca 1,5 - 2 lžičky koření směsi Tandoori s troškou vinného octa, tak aby vznikla hutná hmota, přidáme ještě trochu soli a rozmačkaný česnek (2-4 stroužky). K tomuto přidáme nakrájený tempeh (či něco jiného na kostičky), promícháme a necháme marinovat 15-30 minut, mezi tím se pustíme do přípravy ostatního.
Na pánvi rozpustíme trochu kvalitního tuku na smažení na střední silnější plamen a přidáme hořčičné semínko, semínko pískavice a římský kmín, vše cca tak po jedné malé lžičce. Necháme na oleji, dokud nezačnou semínka prskat. Mezitím si pokrájíme nadrobno cibuli a rajčata na kostičky. Až začnou semínka na pánvi lítat, přidáme cibulku, mícháme, pak přidáme ještě nakrájené chilli papričky a zázvor nadrobno, osmažíme cibulku dozlatova - tzn. 2-3 minuty a pak přidáme ještě nakrájená rajčata a lžičku kurkumy. Zase mícháme cca 1-2 minuty, následně přidáme naloženou směs tempehu či něčeho jiného, pomícháme a nakonec zalijeme vřelící vodou a necháme 10-15 minut povařit (pokud máte maso, můžete povařit trochu déle). Na konci ochutnáme, trochu můžeme dosolit a přidat lžičku melasového cukru. Třtinový cukr přidávejte podle chuti, velice ovlivní výslednou chu%ť pokrmu. Pokrm se podává vcelku "řídký", takže ke konci můžete přilít ještě trochu vody z konve, ale to už je na každém jak mu pokrm bude chutnat nejvíce.
Jako příloha jak jsem již výše psal, se hodí indické placky nebo rýže, ale fantazii se meze nekladnou.
Příprava směsi Tandoori - Ingredience:
100 g kmínu
35 g semena koriandru
20 g hřebíček, 5 kusů skořice v celku
20 g zázvorový prášek, 20 g česnekový prášek, 20 g chilli prášek, 20 g kurkuma prášek, 20 g muškátový květ
20 g sůl, 1 čajová lžička papriky
Příprava:
Nasucho opečeme kmín, semena koriandru, hřebíčku a skořice, na suché pánvi na malém plamenu, až se začne uvolňovat aroma. Odstranit z ohně a nechat vychladnout.
Vše pomlít na hladký prášek. Skladovat v až 6-8 týdnů.