Čočkové posílení CurryKos s rýží
Ideální v chladné dny, zahřeje, zasytí, potěší a dodá energii. Pro vytrvalce dobrý zdroj komplexních sacharidů, ale i všech aminokyselin, kterých docílíme kombinací luštěnin a obilovin. A samozřejmě spousty minerálů, posilovačů imunity a protivirových a protizánětlivých látek.
Postup
A jdeme na to. Pokud jste zvolili jako přílohu hnědou rýži, tak tu si dáme dělat chvilku předem, celá doba vaření bývá okolo 30-40minut. Rýži 2-3x propláchnu, přivedu k varu a pak na mírný plamen vařím po dobu 30-40min, vodu trošku osolím růžovou himalájskou solí a 5 min před koncem vaření přidám trochu kari koření, já to tak mám rád. Jinak přílohu můžete zvolit jakoukoliv, hodí se k tomu kde co, bílá rýže může být taky samozřejmě.
A teď k samotnému vaření hlavního pokrmu. Čočku propláchnu 2-3x ideálně ve vařící vodě, pak s čočkou nechám trošku vody od oka, a přivedu na plotně k varu, stáhnu a vařím na mírný plamen ca 10min a mezitím si připravím zeleninku a koření.
Na pánvi rozehřeju ideálně 1-2 lžičky kokosové oleje na středně silnějším plamenu. Přidám cca lžičku římského kmínu a hořčičného semínka na rozpálený olej. Mezi tím si nakrájím nadrobno cibulku, česnek, rajče. Semínka a kmín nechám na oleji, dokud nezačnou prskat a skákat, v ten okamžik přidám cibulku a za občasného míchání osmahnu 2-3 minuty do zlatova. Když je cibulka osmahlá dozlatova, zapráším jí cca lžičkou pískavice, trochou černého pepře a trochou chilli podle toho jak to máte rádi pálivé. Kokosové mléko to pak zjemní, takže to tak pálit nebude.
Mezi tím také hlídám čočku, a pokud se voda vyvaří, přileju trochu kokosového mléka a udržuji na mírném plamenu. Do čočky přidám lžičku kurkumy a cca půl lžičky kari, promíchám. Jak rýži, tak čočku osolím trochou himalájské soli. Poté co zaprášíte osmahlou cibulku kořením, přidám nakrájené rajče nadrobno a 1-2 minutky ještě mícháte s cibulkou a kořením jen na tuku co zbyl, lehce se to bude už možná připalovat, tak míchejte. Po 2 minutkách přelejete čočku, ve které je kari a kurkuma na pánev a promícháte dohromady s cibulkou a rajčetem, mícháte a přilejete ještě tak deci kokosového mléka. Necháte ještě tak 5 minut povařit na mírném plamenu, aby se chutě smísily, a máte hotovo. Mezi tím si hlídáte rýži a máte vše připraveno k jídlu.
Dobrou chuť ! :)