Čočková protizánětlivá polévka
A když už jsem přidal jeden receptík na polévku, kterou si občas dělám, přidám rovnou i druhý na jinou variantu polévky.
Tuto polévku ocením zejména v chladných zimních dnech, ale rád si jí dám i v létě když není zrovna "pařák". Jak jste si asi všimli, hodně pokrmů, které vařím, jsou z čočky, dost často jsou to takové kaše či polévky, ale zatím jsem přidával pouze recepty, které jím jako hlavní jídlo.
Tuto docela podobnou verzi si dělám, ale jen jako polévku a jím menší porci před hlavním chodem. Jelikož obsahuje zase klasicky chilli, česnek a kurkumu můžeme o ní říci, že je velmi dobrá na imunitu a je protizánětlivá díky složkám v těchto potravinách.
Postup
Jednoduché jako facka, jako vždy.
V hrnci nebo větší pánvi rozehřejeme olej či tuk, přidáme všechno koření a necháme na oleji zpěnit. Přidáme veškerou zeleninu kromě rajčete, tzn. papriku, celer, mrkev a cibuli. Restujeme tak 5 minut na střední plamen, pak přidáme rajče a propláchnutou namočenou čočku, zalejeme vývarem a necháme vařit cca 15-20 minut.
Na konec dochutíme solí a pepřem a polévku rozmixujem. Doba vaření a množství potřebného vývaru bude záležet na tom jakou zvolíte čočku. Pokud budete mít čočku neloupanou, bude potřeba vařit i 30 minut a vývaru bude potřeba více, když zvolíte půlenou či loupanou tak postačí těch 15 minut a nebude potřeba ani tolik vývaru. Takže raději ze začátku přilejte méně vývaru a později můžete přilít. Než začnete mixovat měla by být většina vývaru vypařená, aby vznikla krémová konzistence polévky, ale trochu vývaru může zůstat, i tak krémová konzistence vznikne, to množství si musíte vychytat :)