Čočka s rýží po Nepálsku - Dal Bhat
Nechci zde tvrdit, že je toto originální Nepálský recept na Dal Bhat. Kdysi jsem se nějaké pravé recepty snažil najít a z toho si nakonec udělal svůj, tak aby pokrm byl ideální pro mě. Nicméně myslím, že je docela podobný těm originálním, co se týče ingrediencí. Na obrázku to nevypadá zrovna nejvíc chutně, ale za mě jedno z velmi dobrých, jednoduchých, lehkých a zdravých jídel.
Bezlepkový, veganský s přísadami, které hodně podporují imunitu. Já většinou používám hnědou natural rýži, je sice trošku hůře stravitelná - kvůli "slupce", ale má více minerálů. Nicméně v pravém receptu se používá rýže bílá. Zeleninku dělanou k tomu mám navíc, v klasickém receptu se také neobjevuje, ale já většinou ke každému většímu jídlu jím buď syrovou, dušenou anebo i sem tam šetrně smaženou zeleninu.
Postup
- Do vařící vody přidáme čočku a vaříme na mírný plamen do změknutí, asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži.
- Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, "sladilo" a tamarind či citron, promícháme a ještě chvilku povaříme.
- Na malé pánvičce rozehřejeme olej (za mě kokosový či ghí), osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s čočkou.
- Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.
- Podáváme s rýží, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru. (no a nebo bez koriandru)
Nechte si chutnat :)