Cizrnový hummus s červenou řepou
Jeden z mých velice oblíbených druhů hummusu. Hummus v kombinaci s vařenou červenou řepou a trochou koření vytvoří moc příjemnou a "žravou" chuť a pokrm je velice zdravý.
S kořením a ingrediencemi, které při mixování přidáváte, můžete experimentovat a pokaždé vytvořit trochu jinou chuť. Naposledy jsem přidal trochu umeo octu a výsledek mé chuťové buňky vážně potěšil.
Postup
Cizrnu si namočím alespoň 12 hodin předem, pak ji vařím 1-2 hodiny na mírný plamen. Červenou řepu uvařím celou ve vodě i se slupkou, podle velikosti 30-60 minut, pak jí oloupu a nastrouhám. Pokud se vám nechce špinit moc nádobí, můžete řepu oloupat předem, rozpůlit jí a dát jí vařit k cizrně. Ale pokud jí vaříte bez slupky, ztratí více prospěšných látek.
Uvařenou cizrnu a nakrájenou či nastrouhanou řepu dám do robota nebo misky, ve které budu mixovat tyčovým mixérem, přidám všechny ingredience a mixuji do hladkého krému. V případě nutnosti můžete přidat trošku vody.
Jako přílohu jsem naposledy volil vařenou quinou s pohankou. K pokrmu se však více hodí nějaké domácí pečivo či placky, ale je jen na Vás s čím to dáte dohromady. Můžete to použít jako pomazánku, na svačinu, na hlavní chod, prostě jakkoliv a v tom je "krása hummusu".