Ingredience na 1 pizzu, korpus:
- 1 a 1/2 šálku (cca 100g zasyrova ) - vařené hnědé rýže
- 1 a 1/2 šálku čočky (například červené, může být i naklíčená)
- 1/4 šálku kokosové, konopného nebo extra olivového oleje
- 2 lžičky koření kari
- 1 lžička bazalky (nebo pár listů čerstvé bazalky)
- Mořská nebo himalájská sůl podle chuti
Obloha (Oblohu nakladete na korpus a omáčku)
- 1 rajče
- 1/2 nakrájené cibule na kostičky
- 1 šálek nasekaného celeru
- 1 šálek nasekané červené papriky
- 1/2 šálku nastrouhané mrkve
- 1/2 šálku nasekaných zelených cibulek
- 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička sušeného tymiánu (lze použít i čerstvé)
(Omáčka Marinara)
- 1 šálek sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 šálek rajčat, nasekaných
- 1 šálek vody
- 1/2 nastrouhané okurky
- 3 lžíce konopného nebo extra olivového oleje
- 1 lžíce balsamico octa
- 1 lžička oregana, rozmarýnu a 1/4 lžičky tymiánu
- mořská nebo himalájská sůl podle chuti
Bezlepková-veganská fitt pizza
Dnes jsem si ukuchtil pizzu podle vcelku zajímavého receptu a musím říct, že libovka. Pizza je napěchovaná zeleninkou a korpus je z čočky a hnědé rýže, takže samé zdravé a hodnotné potraviny. Dá se experimentovat a měnit podle chuti přísady, takže super recept. Nazývám to tedy pizzou, ale úplně tak to není, korpus vám pak nebude držet asi moc pohromadě při prvním pokusu takže se to jí lžící nebo vidličkou, ale na chuti to neubere.
Postup
Všechny ingredience na korpus umixujte spolu a vytvořenou hmotu rozprostřete do nejméně 0,5 cm tlusté vrstvy, můžete i o něco víc. Ingredience by měli vyjít na standartní plech o rozměrech 28 x 40. Když si dělám pizzu jen pro sebe, dělám to trochu od oka a pak si z toho něco prostě "uhihňám" na plech. Na rozprostřený korpus pak natřete omáčku marinara návod na vytvoření vlastní omáčky - dole na této stránce) a na to kladete oblohu, a pak to celé děláte na 150 stupňů - ne více, aby se zachovaly prospěšné tuky v olejích a nepřeměnili na trans tuky. Děláte cca 45 minut, podle tloušťky korpusu - míň nebo víc.
Omáčka Marinara - Namočte sušená rajčata do vody na 20 min - tu pak nevylévejte a použijte s ostatními suroviny - všechny ingredience spolu umixujete a máte hotovo, můžete podávat buď studenou, nebo nechat 10 minut probublávat na nízkém plamenu aby se chutě ještě víc smísily - pokud ji budete ohřívat můžete ještě zkusit přidat 1/2 šálku lahůdkového droždí, získáte tak krémovou konzistenci. Když nemáte všechny ingredience tak se to dá nějak nehradit nebo osekat, já minule udělal to samé bez sušených rajčat a byla taky dobrá :) Když jí uděláte víc dá se skladovat v lednici.