Bazalkové či jiné domácí pesto
Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou či jinými bylinkami a pokaždé budete mít výborné, lahodné a zdravé pesto s trochu jinou chutí.
Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.
Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.
Pesto se hodí na těstoviny, na saláty, na gnocchi, já ho miluji skoro na všem.
Postup
Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkové droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím
... Dochucovat solí a pepřem je lepší až na závěr, lépe si tam můžeme "vychytat" pro Vás nejlepší chuť.