Batátové ratatouille
Máte rádi ratatouille? Dá se ukuchtit asi na milión způsobů, ale tento recept, který jsem upravil podle sebe mě vyhovuje samozřejmě nejvíc!
Chuť vařených batát miluji a v kombinaci se zeleninou a trochou koření to vykouzlí vážně top chuť.
Navíc je pokrm zdravý, poměrně dost dietní a lehký. A ještě ke všemu opět není složitý. Když nemáte nějakou zeleninu, dá se to nahradit jinou. Normálně bych dal papriku, ale jelikož je na ní mamka alergická, nahradil jsem jí mrkví (ve videu). I tak je chuť suprová
V receptu nalevo je verze, kterou jsem testoval poprvé - ta mi chutná nejvíce.
Sladké brambory - neboli batáty mají poměrně málo kalorií, zato více vitamínů a minerálů než brambory obyčejné. Obsahují vitamin C, E, K, vápník, hořčík draslík a sodík. Největší chloubou batát je však velmi vysoký obsah provitaminu A. Tím se stává tato brambora zajímavým pokrmem v jídelníčku právě pro sportovce, ale i pro všechny ostatní 
Postup
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulku, osolíme a přidáme česnek. 2-3 minuty restujeme. Dále přidáme veškerou nakrájenou zeleninu a houby, kromě rajčat. Zeleninu posypeme kořením a to 1 lžíce - bazalky, oregana, sladké papriky, uzená papriky a chilli dle vaší chuti. Zamícháme a přidáme nasekaná rajčata či rajčatový protlak a opepříme. Opět vše promícháme, zaklopíme a necháme 10 minut povařit.
Výslednou uvařenou zeleninovou směs přendáme na plech. Nyní si budeme muset udělat batátovou horní vrstvu. Batáty si uvaříme buď ve vodě nebo já je dělám v páře. Poté oloupeme a do mixéru nebo mísy, ve které budeme mixovat přidáme - nakrájené batáty, 1 lžíci bazalky, pepř, sůl, 1 lžíci ghee másla a 1/4 hrnku kokosového nebo mandlového mléka. Vše rozmixujeme na krémovou hmotu.
Rozmixovanou hmotou potřeme rovnoměrně zeleninu na plechu, vidličkou uděláme proužky (viz. video) a dáme na 20 minut zapéct na teplotu 180°-200°.
Vyndáme, podáváme teplé a můžeme si to sakra užít
Už se těším až si to udělám znovu...