Batáta v krustičce
Nevím proč, ale chuť batátů jsem si poslední dobou strašně oblíbil a poměrně často je zařazuji k obědu. Většinou nejméňe dvakrát týdně. Jdou upravit na strašně moc způsobů a vždycky to chutí skvěle. Více o prospěšnosti batát a jeden můj oblíbený recept z batát jsem psal a točil nedávno - "Batátové ratatouille".
Následující pokrm je připravit jednoduché jak facka, stačí mít ingredience. Obalenou batátu pak můžete péct v troubě, nebo jako já připravit na páře. Mám speciální "parní hrnec", ale je to vlastně kus krámu asi za 1000,- ,nicméně slouží skvěle. Na páře připravuju poslední dobou většinu pokrmů, pokud už je tepelně upravuji.
Postup
Na dvě porce by měla stačit jedna velká batáta. Batátu pořádně omyjeme, případně odřízneme nějaké části, které by jste nechtěli jíst . Osušíme ji a rozřízneme ji cca na půl.
V mixéru rozmixujeme všechny uvedené ingredience vlevo, dostaneme krémovou hmotu. Pokud bude hmota moc tuhá, můžete přidat trochu vody. Pokud potřebujete hmoty na obalování víc, můžete do mixu přidat ještě třeba 1 nakrájenou cibuli - udělá trochu jinou, ale taky moc skvělou chuť. Rozpůlené batáty položíme na alobal a celou horní část obalíme ve hmotě, celou batátu pak zabalíme do alobalu.
Péct necháme 30-40 minut na 180° C, nebo děláme v pařáku cca stejnou dobu.
Vyndáme a podáváme s čerstvým salátem s fazolemi, či s jinou přílohou dle vlastní volby.