Tomáš 12. 5. 2018
Překvapení v Praze (TOP Indonéská restaurace)
2. Května jsem jel do Prahy, jak už je mi občas zvykem, něco řešit pracovně + něco soukromě. Dostal jsem se také konečně na testy Intolerance potravin, které jsem si chtěl nechat udělat už před více než rokem, ale nebyli na to finance. O testu, k čemu to je a případně kde si to nechat udělat, napíšu články brzy.
Zpátky k tomu, o čem chci psát dnes. Tento krásný slunečný den v Praze, jsme šli s kamarádem pokecat na oběd, hledali jsme nějakou restauraci poblíž Vinohradů. Chtěl jsem ho vzít do zdravé restaurace “Plevel”, kde občas jím. Není to tam špatné, ale samozřejmě si trochu připlatíte, a jako “extra” restauraci co se týče chuti, bych to nehodnotil, ale špatná určitě není. No a když jsme tak kráčeli, zastavil jsem se u restaurace s názvem “Na Javánce”… “Indonéská kuchyně? To zní fajn.” Podíval jsem se na nabídku, vidím nějaký tempeh, curry, vegan, bio… Ok, tak to zkusíme kámo… Kamarád raději nic neříkal, věděl, že výběr musí nechat na mě, pokud se chce v klidu někde najíst aniž by musel půl hodiny poslouchat, jak se snažím vysvětlit číšníkovi co mi do pokrmu nesmí dát, co tam nechci a případně jak to má uvařit
Vešli jsme dovnitř ve 12:30, poměrně plno, ale místo na sezení bylo. Prostředí velmi příjemné, ideální teplota. Posadili jsme se ke dřevěnému stolu a dostali velmi svižně menu. Objednali si pouze vodu a začetli se. “Wohooo” říkám si, zajímavá nabídka, to se mi líbí. Na výběr měli z různých jídel indonéských jídel se zvláštními názvy, ale vše je v MENU dobře popsané. Chtěl jsem něco lehčího bez masa a zkusil jsem si dát pokrm s názvem “Javánka Vegan”, což byla čerstvá zelenina, dále dušená či smažená zelenina, více zajímavých omáček, tofu, tempeh tam byl, a bylo to jedním slovem - BOŽÍ, ty omáčky měli velmi autentickou chuť. Za posledních roky jsem procestoval hodně, okusil hodně autentických pokrmů, kuchyní, skvělých restaurací, ale tohle mě dostalo. Chuť, které se mi dostane jen vyjimečně, vážně autentické a skvěle vyvážené. Samozřejmě jsme se museli hned zeptat, kdo jim vaří. Kuchaře mají prý z Malajsie (oprava z Pákistánu), většinu ingrediencí bio a vážně na ničem nešetří, více o ingrediencích ze kterých vaří můžete najít na jejich WEBU.
Kamarád si dal tuším Javánku s hovězím, a taky byl hodně mile překvapen, mazec. Určitě pokud budu v Praze poblíž, budu zkoušet různé pokrmy v této restauraci, dokud mě to neomrzí. Přijatelná cena, vaří z kvalitních surovin, pěkné prostředí a to nejdůležitější -> chuť a uspokojení z jídla absolutně boží!