Recepty
Výroba vlastní příchuti kokosového oleje

Ingredience:

  • 0,5l kokosového oleje
  • 20g sušeného konopí, mohou být listy, semínka i palice (na internetu se dá pořídit tato směs)

Výroba vlastní příchuti kokosového oleje

Tentokrát se s Vámi podělím o postup jak si vyrábím vlastní příchuť kokosového oleje. Do studené kuchyně používám Raw kokosový olej z Puritas, který samozřejmě tepelně již neupravuji, aby byly zachovány všechny prospěšné látky. Avšak občas si taky něco usmažím na pánvi a pro tyto případy či při jiném použití v "teplé" kuchyni používám kokosový olej z Puritas, který se prodává po 1l kbelících za neuvěřitelně přijatelnou cenu. Takže není problém si za pár stovek nakoupit litry kokosáku na Puritas ZDE - kokosák v kbelících je hned první v akci - momentálně neuvěřitelných 6l za 599,-. Používám ho i na pokožku, či při výrobě mastí.

 

No a tak mě napadlo udělat si konopno-kokosový olej. Konopný čaj už nějakou dobu používám večer pro lepší spánek. Samozřejmě používám kupovaný čaj bez THC, ale i tento čaj má nějaké účinky, samozřejmě zdravé, lepší spánek a uvolnění. Ale z důvodu, že přes den piji i jiné bylinkové čaje a s čaji se to taktéž nemá přehánět, chtěl jsem přenést prospěšné, uvolňující látky pro lepší spánek z konopného čaje do něčeho co bych používal do večeře. A jelikož si většinou k večeři dělám ugali a k tomu občas něco na pánvi používám vždy trochu kokosového oleje - na ugali si ho trošku rozpouštím pro lepší chuť. Tak jsem to zkusil a na tento konopno-kokosový olej mám snad už závislost, i když už jen chuť tohoto samotného kokosáku miluju tak tato chuť je zase úplně jiná. (Ale určitě to není tím konopím, toto by nemělo být návykové: D)

   

Tak jsem si, jak na fotce můžete vidět začal vyrábět svůj ochucený kokosový olej. Taktéž by to šlo udělat jinak ze všech různých bylinek, takže mě napadá a asi brzo zkusím meduňkový, mátový apod., určitě to bude taky pecka. A teď se mrkneme na návod, který je snadný a rychlý.

Postup

Můžete si zkusit poprvé vyrobit jen třeba 200 nebo 400ml ochuceného kokosáku, to je zcela na Vás. Vemte 1l kokosáku a do malého hrnce prostě nějaké množství přendejte podle sebe - tuším, že něco málo se odpaří, takže třeba z 500ml vám vznikne 400ml ochuceného, ale za tu cenu za jakou je možné kokosák nakoupit na Puritas, je to nepatrná ztráta. Kokosák v hrnci rozpustíme na mírný plamen a pak přidám teplou vodu - dávám od oka, třeba cca 200-300ml můžete zkusit, dá se v průběhu dolít. Nedávejte vřelící vodu, jinak vám to začne všude prskat, stačí tak 40-50°.

 

Pak nasypete do vody a rozpuštěného kokosáku vámi zvolené sušené bylinky - já jsem na výrobu 400ml použil asi 20g konopného čaje i se semínky a palicemi v bio kvalitě ale dělal jsem to nadvakrát, poprvé asi 15g na 200ml a pak jsem tentýž materiál použil na dalších 200 a přidal ještě asi 5g nové směsi, abych z toho dostal co nejvíce (na obrázku můžete vidět, že výsledný kokosák má vážně hutně zelenou barvu z konopí). Nebo dejte jiné sušené bylinky od oka, uvidíte jak silný kokosák z toho uděláte a příště můžete množství upravit.

 

 Takto rozpuštěný olej a vodu + bylinky necháme dělat na mírný plamen, já to nechávám na 2 stupeň z 6 stupňů. Občas lžicí promíchám, pomačkám bylinky lžičkou a snažím se, aby se z nich uvolnilo co nejvíce látek do oleje. Probublávat na mírný plamen by se to mělo nechat tak 60 minut, pokud se vypaří všechna voda trochu ještě přidáme, ale na konci musí být všechna voda vypařena, aby vám výsledný kokosák vydržel dlouho a voda v něm se nezačala kazit. Avšak tuším, že pokud by tam zůstala voda, kokosák ztvrdl, tak přebytečná voda se vytlačí na povrch a lze ji odebrat, ale nezkoušel jsem to, vždy jsem nechal všechnu vodu odpařit. Poznáte to tak, že už se neodpařuje pára a probublávání vypadá trochu jinak, než když tam je stále nějaká voda.

 

Po hodině odstavím, nechám olej s bylinkami trochu vychladnout v kastrolku a jdu na přecezení. Dělám to přes klasický kapesník - či jiné jemné pláténko. Do nějaké připravené prázdné skleněné nádoby od jiného kokosáku, oliv či něčeho jiného přecedím veškerou směs přes pláténko a v pláténku mě zbude ještě docela nasáklá směs bylinek kokosovým olejem, a právě v tomto oleji je zachyceno nejvíce chuti a látek z bylinky. Takže pláténko se směsí zabalím a rukou pořádně na 5-10x vymačkám. Měli byste vymačkat ještě docela dost sytě zbarveného oleje a výsledné bylinky v pláténku už by měli být dost suché. Ty nevyhazuji, ale použiji ještě následné dny jako koření do nějakých pokrmů. Takže si prostě ještě přidám další travku do večeře :D. Ne věřte, že tento konopný čaj kupovaný vám ani ve větším množství nepřivodí žádné stavy, nicméně spí se mi po něm vážně lépe a líp se mi uvolní svaly, tělo i mysl díky CBD látkám, který obsahuje. 

 

No a kokosák pak už necháte jen ztuhnout, skladujete v lednici nebo klidně i v domácí teplotě, podle toho jakou konzistenci chcete. Kokosák by se neměl zkazit a vydrží vážně dlouho, ale i tak většinou dělám dávku, kterou spotřebuji tak max. za 1-2 měsíce. 

                                                                   --- PARTNEŘI ---

 

--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---