Recepty
Domácí sušenky, verze 1

Ingredience na cca 10 sušenek:

  • 1 malý šálek lněného semínka, které namočíte pár hodin před výrobou
  • 15 ks sušených datlí které namočíte do cca 100ml vody na noc
  • 70-80g máku celého nebo mletého / nebo 50g chia semínek
  • 70-100g jemných vloček, můžete použít jakékoliv, já používám většinou pohankové, které mají hodně minerálů, nebo špaldové, ale i ovesné atd.
  • 1-2 lžíce kokosového oleje

Domácí sušenky, verze 1

Kvalitní sušenky z dobrých surovin jsou dnes v dostání čím dál více, ale přece jen pokud se budeme bavit o těch vážně kvalitních cena za malou 50g tyčinky se pohybuje od 20kč za jednu a víc. Přitom je to tak jednoduché vyrobit si jí doma, ještě kvalitnější, nebo alespoň víte 100% z jakých surovin a samozřejmě záleží na kvalitě surovin, které použijete, ale jedna vás pak vyjde v surovinách například na cenu kolem 5 korun.

 

Dělám si víc typů sušenek, chutí, některé používám po sportu, tam pak volím více rychlých sacharidů v podobě datlí apod., některé mám složené více ze zdravých tuků, ale vyrobit je všechny snadné.

 

Zde dám recept na tuto velmi snadno k vyrobení sušenku, kterou dávám jako svačinku, abych přidal zdravé kalorie, tuky apod. U těchto tyčinek je výhodou, že obsahují mnoho vitamínu, minerálů, zdravých tuků (podle ingrediencí) a doplní energii, ale přitom jsou malé a necítíte se po nich těžce.

Tato sušenka je tedy z datlí, máku/chia semínek, lněného semínka a mixu vloček, kokosový olej. Jak říkám kvalita sušenky bude tedy záležet na ingrediencích, já většinou používám vše v bio kvalitě, jde to poznat většinou i na chuti. 

Postup

Semínka natahají vodu, smíchejte je v nějaké míse s rozmočenými datlemi i s vodou, přidejte mák / chia a vločky prvně míň, promixujte (používám ruční mixér) až z toho bude taková tahavá hmota, a pak přidávejte mák nebo vločky a do-mixovávejte dokud to nebude ideální hmota bez vody, ale aby se dala roztáhnout. Roztáhnete na nějaký umělý podnos nebo tác a dáte do mrazáku. Sušenka nezmrzne úplně, jelikož kokosový olej nemrzne, proto ho přidávám. Asi by to šlo i bez něj, nicméně jsem to nezkoušel. Ještě než dáte sušenky do mrazáku lehce naznačte nožem, jak velké sušenky budete chtít, pak se vám budou lépe oddělovat. Uchovávejte v mrazáku a vždy před tím než si budete chtít tyčinku dát nechte třeba 3 min sušenku povolit. Pokud ji budete chtít převážet, doporučuji zabalit do alobalu a mít spíše v chladu, jinak z toho pak bude zase těstíčko.

 

Sušenek tohohle typu jak jsem psal, dělám mnoho, pokud chci více sladké, dám více datlí, kakao, karob, nebo dělám proteinové, kam přidám konopný protein, nebo více ovocné kam dám banán, rozinky apod. Jako sladidlo používám tedy namočené datle, popřípadě přidám trochu javorového sirupu, dal by se i nějaký kvalitní med. Měním různé druhy semínek, které obsahují velké množství důležitých minerálů a prospěšných látek. Tato sušenka z máku je výjimečně bohatá na vápník, který mák obsahuje ve velkém množství.

 

Recepty na další sušenky připravím brzy :)



                                                                   --- PARTNEŘI ---

 

--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---