Recepty
Čočkové posílení CurryKos s rýží

Ingredience 1 porce:

  • 70g červené čočky půlené
  • 80g rýže hnědé natural basmati (nebo bílé)
  • 1 rajče (radši mekkčí), 
  • 1 bílá cibule
  • stroužek česneku
  • chilli paprička
  • 1-2 dcl kokosového mléka (ve videu návod jak za 2 min vyrobit ze sušeného kokosu)
  • koření: kurkuma, kari, římský kmín, hořčičné semínko, chilli, pískavice (řecké seno), černý pepř.
  • 1-2 lžičky kokosového oleje (dá se použít i jiný)

Čočkové posílení CurryKos s rýží



Opět čočka na jiný způsob, nyní zase můj jeden z nejoblíbenějších: D. Snadný, rychlý, výživný, zdravý, jako vždy. Natočil jsem k němu i video v 3. díle - Vaříme zdravě s maizzem – video níže na stránce.

Ideální v chladné dny, zahřeje, zasytí, potěší a dodá energii. Pro vytrvalce dobrý zdroj komplexních sacharidů, ale i všech aminokyselin, kterých docílíme kombinací luštěnin a obilovin. A samozřejmě spousty minerálů, posilovačů imunity a protivirových a protizánětlivých látek.

Postup

A jdeme na to. Pokud jste zvolili jako přílohu hnědou rýži, tak tu si dáme dělat chvilku předem, celá doba vaření bývá okolo 30-40minut. Rýži 2-3x propláchnu, přivedu k varu a pak na mírný plamen vařím po dobu 30-40min, vodu trošku osolím růžovou himalájskou solí a 5 min před koncem vaření přidám trochu kari koření, já to tak mám rád. Jinak přílohu můžete zvolit jakoukoliv, hodí se k tomu kde co, bílá rýže může být taky samozřejmě. 

 

A teď k samotnému vaření hlavního pokrmu. Čočku propláchnu 2-3x ideálně ve vařící vodě, pak s čočkou nechám trošku vody od oka, a přivedu na plotně k varu, stáhnu a vařím na mírný plamen ca 10min a mezitím si připravím zeleninku a koření.

 

Na pánvi rozehřeju ideálně 1-2 lžičky kokosové oleje na středně silnějším plamenu. Přidám cca lžičku římského kmínu a hořčičného semínka na rozpálený olej. Mezi tím si nakrájím nadrobno cibulku, česnek, rajče. Semínka a kmín nechám na oleji, dokud nezačnou prskat a skákat, v ten okamžik přidám cibulku a za občasného míchání osmahnu 2-3 minuty do zlatova. Když je cibulka osmahlá dozlatova, zapráším jí cca lžičkou pískavice, trochou černého pepře a trochou chilli podle toho jak to máte rádi pálivé. Kokosové mléko to pak zjemní, takže to tak pálit nebude.

 

Mezi tím také hlídám čočku, a pokud se voda vyvaří, přileju trochu kokosového mléka a udržuji na mírném plamenu. Do čočky přidám lžičku kurkumy a cca půl lžičky kari, promíchám. Jak rýži, tak čočku osolím trochou himalájské soli. Poté co zaprášíte osmahlou cibulku kořením, přidám nakrájené rajče nadrobno a 1-2 minutky ještě mícháte s cibulkou a kořením jen na tuku co zbyl, lehce se to bude už možná připalovat, tak míchejte. Po 2 minutkách přelejete čočku, ve které je kari a kurkuma na pánev a promícháte dohromady s cibulkou a rajčetem, mícháte a přilejete ještě tak deci kokosového mléka. Necháte ještě tak 5 minut povařit na mírném plamenu, aby se chutě smísily, a máte hotovo. Mezi tím si hlídáte rýži a máte vše připraveno k jídlu. 

 

Dobrou chuť ! :)






                                                                   --- PARTNEŘI ---

 

--- SPŘÁTELENÉ WEBY ---